Shopware: alles wat je moet weten

Shopware: alles wat je moet weten

Het bouwen van een goede en aantrekkelijke webshop valt of staat met een goed e-commerceplatform. Gelukkig is de keuze tegenwoordig behoorlijk ruim. Magento, Shopify en WooCommerce zijn bijvoorbeeld opties die in het Nederlandse webshoplandschap al jaren zijn ingeburgerd.

De groeiende populariteit van Shopware zorgt ervoor dat webshopeigenaren er tegenwoordig nog een sterk alternatief bij hebben. Zeker met de komst van Shopware 6 heeft het Duitse bedrijf een flinke stap voorwaarts gezet. Wat kun je allemaal met Shopware? Wat zijn de sterke punten van het platform? En hoe verhoudt Shopware zich tegenover de concurrentie? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Shopware.

Gebruiksvriendelijk

Shopware is een Duits bedrijf en momenteel de grootste e-commercespeler bij onze oosterburen. Circa driekwart van de Shopware-webwinkels is afkomstig uit Duitsland. Maar ook in andere landen wordt het platform langzaamaan populairder. Gerenommeerde bedrijven en merken als Discovery Channel, L’Oreal, Aston Martin, Jägermeister en Borussia Dortmund werken bijvoorbeeld al met Shopware.

Die groeiende populariteit is voor een groot deel toe te schrijven aan de gebruiksvriendelijkheid van Shopware. De interface van het platform is overzichtelijk en werkt intuïtief. Kies je bijvoorbeeld voor een van de gecertificeerde hostingpartners van Shopware? Dan ontzorgt Shopware je volledig en kosteloos bij het installeren van je webshop. Het platform heeft een relatief lage instapdrempel en is dus ook toegankelijk voor verkopers die technisch wat minder goed onderlegd zijn.

Design

Het ontwerp is een van de belangrijkste aandachtspunten bij het bouwen en inrichten van een webwinkel. Een succesvolle shop ziet er niet alleen gelikt uit, maar voldoet ook aan de wensen en verwachtingen van je doelgroep (user experience).

Het goede nieuws is dat Shopware op dit onderdeel een dikke voldoende scoort en volop mogelijkheden herbergt voor een prima UX- en UI-design. Een ontwerp voor je webshop maken? Niet zo moeilijk met de eenvoudig hanteerbare en intuïtieve visual designer. De admin van Shopware biedt een duidelijke interface en intuïtieve navigatie dankzij uniforme pictogrammen en een kleurcoderingssysteem. Daarnaast koppelt Shopware een goede gebruikservaring aan een consistent ontwerp.

Shopping Experiences maakt het mogelijk om content eenvoudig te beheren middels speciale blokken voor Experience- en Storytelling-pagina’s. Het in elkaar zetten van inhoudelijke pagina’s zoals landingspagina’s, categoriepagina’s of productpagina’s vereist in Shopware ook geen diepgaande, specialistische IT- en ontwikkelkennis.

Content

Een goede webshop kan in de eenentwintigste eeuw niet meer zonder sterke content. Goede content vormt de ruggengraat van je webwinkel en zorgt ervoor dat mensen je vinden op Google en in de sociale media.

De zogenoemde Shopping Experiences vormen de hoeksteen van je Shopwarecontent. Ze stellen je in staat om fraaie online-etalages te ontwikkelen die digitale winkelervaringen naar een hoger niveau tillen. Verras klanten met uitnodigende productfoto’s en inspirerende, levendige en informatieve productbeschrijvingen. De functionaliteit geeft je ook veel vrijheid bij het inrichten van je virtuele etalages. Je kunt namelijk helemaal zelf bepalen welke producten je op enig moment in de etalage zet.

Met een blogsysteem verrijk je jouw webwinkel en virtuele etalages bovendien met sfeerverhogende of verdiepende teksten, terwijl je met de functie ‘Digital Publishing’ ook nog eens responsive SEO-banners aan je online-arsenaal kunt toevoegen. Bovendien ben je in Shopware geen uren kwijt aan het uploaden, bewerken en plaatsen van foto’s; je hoeft afbeeldingen maar een keer in te laden, waarna het systeem ze automatisch vertaalt naar de juiste resolutie voor een desktop, laptop of mobiel apparaat. Erg handig, zeker in een tijd waarin steeds meer mensen winkelen op hun smartphone of tablet.

SEO

Het maakt niet uit hoe fraai een webshop eruitziet of hoe goed je producten zijn: als de winkel niet wordt gevonden op het internet, zullen je bezoekers- en conversiecijfers ongetwijfeld achterblijven bij de verwachtingen. SEO is dus ook zeker een puntje.

Waar het bij Magento vaak best nog een klus is om alle geavanceerde SEO-tools optimaal te gebruiken, levert Shopware automatische configuraties op het vlak van SEO-optimalisatie. Je kunt dus gelijk aan de slag met het verbeteren van je Google-ranking. Hoewel de SEO-toolkit wat minder uitgebreid is dan bij een zwaarder platform als Magento, heeft Shopware voldoende features om serieus werk te maken van van zoekmachineoptimalisatie. Denk bijvoorbeeld aan de winkelfunctionaliteit Sales Channels en de promotietool Advanced Promotion Suite.

Daarnaast biedt Shopware de mogelijkheid om SEO-vriendelijke URL’s aan te maken en metatitels en -beschrijvingen aan te passen. Daarnaast heeft het platform een ingebouwde sitemap en werk je eenvoudig met redirects en canonicals.

Support

De mate van support is ook geen onbelangrijk onderdeel van een e-commerceplatform, zeker tijdens de eerste maanden dat je met een nieuw systeem werkt. Met Shopware krijg je out of the box een behoorlijk hoog supportniveau. Hoe hoog dat precies is, hangt deels af van je abonnement. Met het zilveren abonnement ben je bijvoorbeeld verzekerd van twaalf maanden gratis support en worden je vragen binnen een maximale tijdspanne van drie dagen afgehandeld via de mail.

Kies je voor het (duurdere) gouden abonnement? Dan krijg je binnen een dag persoonlijk antwoord, vaak zelfs via de telefoon. Je kunt ook terugvallen op de kennis die aanwezig is binnen de Shopware-community. Die groeit namelijk gestaag. Omdat de meeste Shopware-gebruikers nog wel Duitsers zijn, helpt het als je een aardig woordje Duits spreekt en schrijft.

De kosten

Het kostenaspect is ook een belangrijk aandachtspunt, zeker als je pas een shop begint of je bestaande webwinkel snel groeit. Shopware heeft een gratis open-sourceplatform en drie licentieversies. De Community Edition (open source) en Starter Edition zijn gratis, terwijl de Professional Edition je 99,50 euro per maand kost. De prijs voor de Enterprise Edition is op aanvraag en hangt grotendeels af van de grootte van je shop en het aantal transacties.

Voor kleinere webshops voldoen de gratis versies meestal al, maar als je serieuze groeiambities hebt is het zeker verstandig om de uitgebreide mogelijkheden van de betaalde versies eens grondig te onderzoeken. Je kunt je shop dan bovendien ook nog uitbreiden met handige extensies en plug-ins.

Functies en modules

Ook het aanbod aan functies en modules is natuurlijk belangrijk. Op dat vlak is Shopware iets minder rijk bedeeld dan Magento of Shopify, maar heeft het platform toch behoorlijk wat te bieden.

Tijd dus voor een beknopt overzicht van de belangrijkste functionaliteiten en modules.

  • Het platform heeft een ruime keuze aan responsieve templates die stuk voor stuk aanpasbaar zijn. Hierdoor zijn de creatieve mogelijkheden bijna eindeloos.
  • Shopware staat voor ‘emotional shopping’ en richt zich op de inspirerende en emotionele kant van e-commerce. Met de functionaliteit Shopping Experiences kun je inhoud en commercie samensmeden tot één inspirerend geheel. 
  • Met de Theme Manager van Shopware 6 pas je snel en eenvoudig de lay-out van je storefront aan.
  • Net als bijvoorbeeld Magento is Shopware multi-store. Dit betekent dat je meerdere webshops onder één dak kunt beheren.
  • Shopware heeft een centrale bibliotheek voor het opslaan, organiseren en ophalen van alle typen digitale media. Zo vergemakkelijk je workflows en gebruik je foto’s, video’s en teksten altijd op de juiste en gewenste plekken.
  • In de Shopware Community Store en Shopware Documentation vind je een groeiend aantal extensies, plug-ins, thema’s en modules.
  • Met de Shopware Product Streams kun je productgroepen aanbevelen op basis van filters zoals merk, prijs, fabrikant en beoordelingen. Een prima manier om customer journeys en klantervaringen te personaliseren.

Integraties

Je e-commerceplatform staat natuurlijk niet op zichzelf: het moet ook goed kunnen samenwerken met een keur aan andere applicaties en systemen. Integratie is dus wel een belangrijk aandachtspunt. Dankzij de winkelfunctionaliteit Sales Channels zet je probleemloos nieuwe verkoopkanalen op en verbind je jouw webshop met Facebook, Instagram-shops en diverse marktplaatsen (bol.com, Amazon, Alibaba en nog vele anderen). Shopware is ook prima te koppelen aan software van externe partijen. Denk bijvoorbeeld aan diverse CRM’s, ERP’s, financiële software of een PIM.

Headless

Headless-oplossingen winnen terrein binnen de werelden van e-commerce en CMS. Binnen zo’n headless-systeem zijn de front- en backend van een systeem van elkaar gescheiden en communiceren deze onderdelen via een API. Het voordeel van die structuur? Je hebt meer flexibiliteit en kunt sneller technische veranderingen doorvoeren zonder dat dit een nadelige invloed heeft op andere systeemonderdelen.

Shopware heeft zo’n headless-structuur, wat betekent dat je snel kunt inspelen op nieuwe innovaties en veranderende markt- en klantbehoeften. De standaard frontend van Shopware 6 is gebaseerd op Bootstrap en TWIG. Dankzij deze standaarden is een Shopware-frontend gemiddeld genomen twintig tot veertig procent sneller te bouwen dan een frontend in Magento 2.

Snel bouwen

Een webshop in Shopware is betrekkelijk snel te bouwen. Een goede php-ontwikkelaar met kennis van e-commerce zet binnen een maand of drie een werkende Shopware-winkel met alle toeters en bellen op. Bij Magento duurt dit al gauw drie tot vier keer zo lang. De reden: Shopware is niet zo complex.

Betalingen

Met de plug-in PAY voorzie je jouw Shopware-winkel van een een breed spectrum aan populaire en minder bekende betaalopties. Naast universele betaaloplossingen als creditcards en PayPal of de specifieke betaalopties voor de Duitse markt (denk bijvoorbeeld aan Giropay), kun je ook betaalmogelijkheden als iDeal, Bancontant of Afterpay toevoegen.

Logistiek

Een webshop succesvol beheren gaat verder dan alleen je winkel vullen en bestellingen opnemen. Orders moeten ook snel en in een goede staat bij de klant aankomen. Met de populaire plug-in Logxstar is dit geen enkel probleem. Je kunt vanuit één verzendsysteem werken en hebt de keuze uit meerdere erkende vervoerders (PostNL, DPD, UPS, DHL, Fietskoeriers.nl, Sandd en Sandd2me). Bovendien zijn er in totaal 180 verschillende verzendopties beschikbaar. Verzendlabels maak je met Logxstar automatisch aan.

Analytics

Een moderne webshop run je niet op intuïtie en onderbuikgevoelens. Om te zien wat klanten beweegt en hoe je winkel presteert, heb je harde data nodig. Die informatie toont niet alleen welke mensen je webshop bezoeken en hoe ze je winkel vinden, maar ook hoe vaak ze overgaan tot conversie en waar ze blijven hangen of juist afhaken.

Een goed e-commerceplatform herbergt dus ook uitgebreide mogelijkheden op het gebied van data-analyse. Shopware is gemakkelijk te koppelen aan Google Analytics, waardoor je meer inzicht krijgt in je verkopen, de traffic naar je shop, klantprofielen, klantvoorkeuren, laadtijden en de effectiviteit van je landingspagina’s. Daarnaast vind je in de Shopware Store een behoorlijk aanbod aan tracking extensions waarmee je belangrijke statistieken als conversiecijfers, het succes van campagnes, performance en bezoekersstatistieken nauwgezet volgt.

Extensies en templates kiezen

Shopware beschikt over een breed spectrum aan thema’s en extensies. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een thema of extensie. Bij een thema is het vooral belangrijk om te kijken naar de look en feel van je webshop. Wat wil je uitstralen? En wil je maatwerk of een algemener thema?

Kijk bij extensies vooral naar de functionaliteit en populariteit. Is een extensie echt een aanwinst die jouw shop beter maakt en de kans op extra conversie vergroot? Of is het vooral een leuk extraatje? Voor de antwoorden op deze vragen kun je te rade gaan bij de community. Een extensie die erg vaak wordt gedownload en veel positieve reviews ontvangt, is hoogstwaarschijnlijk een aanwinst voor je Shopware-winkel.

Voorbeelden van populaire en waardevermeerderende extensies zijn bijvoorbeeld Themeware Modern en SEO Redirects. Met de eerste kies je snel en eenvoudig aanpasbare en verkoopbevorderende responsieve thema’s met een groot scala aan diverse functionaliteiten. Deze Shopware-plugin zorgt voor een stijging in conversie, is honderd procent responsief, onbeperkt aanpasbaar en verrijkt met videotutorials en uitgebreide support. Met SEO Redirects kun je gemakkelijk oude URL’s omleiden naar nieuwe. Zo behouden je pagina’s hun waarde en SEO-functionaliteit.

De voor- en nadelen van Shopware

We weten nu wat Shopware kan en wat je van dit e-commercesysteem kunt verwachten. Voor een totaaloverzicht is het raadzaam om ook de belangrijkste voor- en nadelen van het systeem nog eens tegenover elkaar te zetten.

Voordelen

  • Shopware is een erg toegankelijk e-commerceplatform. De leercurve is niet erg steil, waardoor het platform ook voor mensen met beperkte ontwikkelkennis goed te begrijpen en gebruiken is.
  • Het Shopware-pakket herbergt krachtige marketingfeatures zoals Storytelling en Shopping Experiences. Met die functionaliteiten kun je customer journeys personaliseren en je webshop op visueel gebied extra aantrekkelijk maken. 
  • De headless-structuur van Shopware zorgt voor extra flexibiliteit en maakt het platform toekomstbestendig.
  • Met de support die Shopware aanbiedt is weinig mis, zeker als je voor de Professional- of Enterprise-versie kiest.
  • Shopware heeft tooling waarmee ontwikkelaars gemakkelijk de prestaties en schaalbaarheid van je shop vergroten. 
  • De installatie is zonder codering uit te voeren.
  • Shopware is een tamelijk licht platform, zeker als je het vergelijkt met Magento of WooCommerce.

Nadelen

  • De mate van support die bij de Community Edition is inbegrepen, is redelijk beperkt. Je bent dan vaak afhankelijk van de beschikbare documentatie en de hulp van de Shopware-community. De betaalde abonnementen (Professional en Enterprise) bieden een beduidend hoger supportniveau.
  • Het vinden van de juiste hosting kan in Nederland een uitdaging zijn omdat Shopware hier nog niet zo ingeburgerd is als Magento, Shopify en WooCommerce. Het aantal Shopware-hostingspecialisten is in ons land beperkt en kleiner dan de pool aan Magento-, WooCommerce- of Shopify-experts. De verwachting is wel dat Shopware de komende tijd een groot deel van deze achterstand goed gaat maken.  
  • Streef je echt naar een webshop van enterprise-niveau? Dan biedt Magento net iets meer functionaliteiten en mogelijkheden. Zeker wat betreft het aantal extensies, thema’s en plug-ins kan Shopware (nog) niet opboksen tegen Magento.

Tips bij het kiezen van de beste Shopware-partij

 

Bij het kiezen van een Shopware-partij is het vooral belangrijk om te kijken naar de expertise en ervaring van je partner. Let vooral op de volgende aandachtspunten.

  • Heb ik te maken met een gecertificeerde specialist die het platform door en door kent?
  • Hoe zit het met de aangeboden hosting? Shopware vereist namelijk specifieke hostingkennis die niet elke partij zomaar out of the box in huis heeft.
  • Hoe snel en betrouwbaar is een partij? Krijg ik snel antwoorden op vragen en verzoeken?

 

Meer weten? UX Maze helpt je verder

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die Shopware biedt? En lijkt het je een geschikt platform voor het bouwen en managen van jouw webshop?

Bij UX Maze helpen we je graag met het opzetten of optimaliseren van jouw Shopware-webshop. Ons team van gedegen e-commercespecialisten helpt je bij zowel de technische als strategische uitdagingen die gepaard gaan met het creëren van een succesvolle webshop. Nieuwsgierig? Laten we dan kennismaken.