Magento 2 hosting vereisten

Inmiddels is wel duidelijk dat Magento 2 op verschillende punten een verbetering is ten opzichte van zijn ietwat verouderde voorgangers. Magento 2.0 heeft een gebruiksvriendelijkere interface, is beduidend sneller en veiliger en heeft betere modules dan 1.9. Bovendien is het systeem toekomstbestendig, terwijl de ondersteuning voor Magento 1.9 in de nabije toekomst zal stoppen.

Alleen maar gunstig zou je zo op het eerste gezicht zeggen. Maar de verbeterde performance en functionaliteiten hebben ook een prijs. Juist omdat Magento 2 meer te bieden heeft en daarom behoorlijk zwaar is, stelt het platform ook andere, veelal hogere eisen aan je hosting. Het is natuurlijk zaak om hier tijdig op in te spelen en een hosting te kiezen die compatibel is met alle bijzonderheden en systeemeisen van Magento 2.0.

 

In dit artikel nemen we de opties met je door. We laten zien waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een hostingpakket en -provider voor Magento 2.

Is je hostingpakket voor Magento 1.9 ook geschikt voor 2.0?

Het eerste aandachtspunt bij het kiezen van je Magento 2-hosting is het checken van je huidige pakket. Het is namelijk niet zo dat elk hostingtype dat Magento 1.9 ondersteunt ook automatisch geschikt is voor 2.0.

 

Om goed en duidelijk in beeld te brengen wat Magento 2 precies van een hostingpakket verwacht, is het handig om eerst een nadere blik te werpen op de belangrijkste systeemeisen die het platform aan je digitale infrastructuur stelt.

 

  • Het draaien van Magento 2 kan alleen op bepaalde webservers. Apache 2.2 of 2.4 met mod_rewrite en Nginx 1.8 of nieuwer voldoen.
  • Database: Magento 2.0 ondersteunt Mysql 5.6. Vanaf de versie 2.1.2 wordt ook Mysql 5.7 ondersteund.
  • Magento 2 vereist een van de volgende php-versies: 5.6.5 of later of 7.0.2, 7.0.4 en 7.06 en later. Php 7.1 is momenteel nog niet compatibel met het e-commerceplatform.
  • Magento 2 is te gebruiken met een groot aantal php-modules. Denk aan bc-math, curl, ImageMagick 6.3.7, mbstring, mcrypt, mhash, openssl, PDO/MySQL, SimpleXML, soap, xml, sml en zip.

Minimale eisen voor Magento 2

De bovenstaande systeemvereisten geven een goed beeld van wat er nodig is om Magento 2 op jouw systeem te kunnen draaien. Hoewel veel goedkopere pakketten (waaronder bepaalde aanbieders van shared hosting) wel voldoen aan de minimumvereisten, zijn er meer factoren die de performance van Magento 2 beïnvloeden. De snelheid en capaciteit van de gebruikte servers zijn namelijk ook van cruciaal belang voor een optimale gebruikservaring.

Opties vergelijken

In de praktijk heb je de keuze uit diverse hostingopties voor het onderbrengen van je Magento 2-webshop(s). Die vallen grofweg uiteen in drie categorieën: shared hosting, VPS-hosting en zogenoemde dedicated servers. In de volgende paragrafen nemen we de diverse hostingvormen nader onder de loep en bespreken we de belangrijkste eigenschappen, voordelen en nadelen van elk type hosting.

Shared hosting

De naam zegt het al. In het geval van shared hosting deel je een server met andere gebruikers. Je Magento-webshop staat in dit geval dus op een server waarop ook andere websites draaien. De volledige servercapaciteit wordt in het geval van shared hosting netjes verdeeld over meerdere accounts.

 

Bij shared hosting maken de sites allemaal gebruik van dezelfde servercapaciteit, hetzelfde operating system (bijvoorbeeld Linux), dezelfde webserver (denk bijvoorbeeld aan Apache of Nginx), dezelfde databaseserver (in veel gevallen MySQL) en gelijkaardige scriptingtalen. Het gekozen hostingpakket bepaalt hoeveel ruimte je als klant op een server huurt.

Voor- en nadelen van shared hosting

Shared hosting heeft zowel voor- als nadelen. Aan shared hosting hangt bijvoorbeeld een relatief bescheiden prijskaartje. Daarnaast is bij deze optie al het onderhoud voor de hostingprovider. Je kunt er bovendien snel mee aan de slag.

 

Daar staat tegenover dat shared hosting op het gebied van dataverkeer, schijfruimte en performance de nodige beperkingen heeft. Daarnaast is een shared hostingpakket ook minder complex dan een VPS of dedicated server. Handig als je niet echt een techneut bent en weinig verstand hebt van serverbeheer. Zeker voor kleinere webshops of klanten die voor het eerst kennismaken met Magento is shared hosting vaak een goede optie.

 

Er zijn ook vormen van shared hosting die net iets verder gaan, zoals de 5-op-een-variant van webhoster Byte. Bij dit hostingtype wordt een server gedeeld door vijf partijen, maar ligt de snelheid een stukje hoger dan bij andere vormen van shared hosting. Ideaal als je webshop behoorlijke technische eisen stelt, maar een dedicated server nog net een brug te ver is.

VPS-hosting

De afkorting VPS staat voor het begrip virtual private server. Zoals die naam al doet vermoeden, is er een verschil tussen VPS-hosting en shared hosting. Het systeem kan op een fysieke server meerdere virtuele machines laten draaien. Je kan dus beschikken over alle voordelen en eigenschappen van een private server, maar dan in een virtuele vorm.

 

Het belangrijkste verschil tussen shared hosting en VPS-hosting zit hem in de manier waarop beide systemen de beschikbare hardwareresources benutten.

 

In het geval van shared hosting gebruiken websites en applicaties die op de server staan gelijktijdig de resources en beschikbare servercapaciteit. Hierdoor kunnen andere gebruikers op de server hinder ondervinden van een website of applicatie die heel veel requests genereert. Je website kan dan erg traag worden of er zelfs tijdelijk uit komen te liggen.

 

Hiermee komt ook gelijk het grootste voordeel van VPS-hosting in beeld. Omdat je bij dit systeem beschikt over een eigen stuk servercapaciteit waartoe andere gebruikers geen toegang hebben, heb je ook geen last van andere websites of applicaties.

 

De performance van jouw website wordt op die manier beter en betrouwbaarder. Omdat een VPS volledig onafhankelijk functioneert, biedt hij ook op het vlak van veiligheid significante voordelen. Hackers komen er minder gemakkelijk in.

Dedicated server

Schieten je bezoekersaantallen ineens door het dak omdat je shop landelijke bekendheid heeft vergaard? Dan moet je systeem natuurlijk ook in staat zijn om die duizenden extra klanten snel en goed te bedienen. In zo’n geval kun je het beste kiezen voor een dedicated server om je shop in Magento 2 te hosten. Een dedicated server geeft je de beschikking over de volledige datacapaciteit van een complete server.

 

Dedicated servers komen vooral van pas in specifieke gevallen die erg veel van je systeem eisen. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande situaties.

 

  • Je hebt een back-upserver nodig voor het opslaan van je data.
  • Je wilt specifieke en complexe applicaties hosten.
  • De dagelijkse overdracht van data wordt erg groot en vereist een zeer grote opslagcapaciteit.
  • Je werkt met meerdere IP-adressen of Magento-webshops.

Heb je echt grootse plannen met Magento 2? Dan zijn er ook nog de Dedicated Magento Clusters. Bij dit hostingtype heb je de beschikking over meerdere, aan elkaar geschakelde dedicated servers die optimaal zijn toegesneden op de eisen en bijzonderheden van Magento 2.

 

Deze unieke clusterhostingtechnologie is ongekend snel, stabiel en schaalbaar. De schaalbaarheid stelt je in staat om snel in te spelen op een veranderde realiteit. Overstijgt je klandizie de mogelijkheden die je hebt? Door gebruik te maken van een cluster krijg je er snel een extra server bij. De techniek achter clusterhosting is vooral erg geschikt om een site snel en gebruiksvriendelijk te houden in zeer drukke piekperioden.

Hosting en snelheid

De manier waarop een site wordt gehost, heeft ook veel invloed op de snelheid. De meeste dedicated servers en VPS-servers maken gebruik van een cachingmethode die bekendstaat als Varnish.

 

Varnish heeft een geheugen dat elke opgevraagde pagina onthoudt. Als een bezoeker de betreffende pagina opvraagt, serveert Varnish die direct uit. Hiermee voorkom je nodeloos lange requests en ontlast je de server. Varnish beschikt over het vermogen om een in Magento 2 gebouwde webshop wel 200 tot 250 keer sneller te maken!

Aandachtspunten bij het kiezen van een hostingpartij

Naast de puur technische kant, zijn er nog andere aandachtspunten waar je op moet letten bij het kiezen van een hostingprovider voor Magento 2. Service en bereikbaarheid spelen bijvoorbeeld ook een rol. Het is daarom verstandig om jezelf bij het kiezen van een hostingpartij altijd de volgende vragen te stellen.

 

  • Welke support wordt er geboden? Het is als webshopeigenaar natuurlijk wel belangrijk dat je de hostingprovider ook bij storingen of problemen met Magento 2 op elk gewenst moment (dus ook in het weekend) kunt benaderen. Anders loop je immers kostbare omzet mis!
  • Zorgt de hostingprovider voor het dichten van veiligheidslekken?
  • Garandeert de provider een hoge serverfunctionaliteit? De praktijk wijst uit dat een site in het huidige, zeer competitieve internettijdperk eigenlijk meer dan 99 procent van de tijd in de lucht moet zijn om echt mee te tellen.

Conclusie

Welke vorm van hosting ideaal is voor jou hangt sterk af van persoonlijke voorkeuren en de opbouw en complexiteit van je Magento-webshop. Shared hosting is vaak voldoende voor kleine webshops met weinig extensies en een gering aantal unieke applicaties.

 

Wordt e-commerce een sleutelactiviteit die essentieel is voor het succes van je business? Dan is het raadzaam om gebruik te maken van de extra mogelijkheden en capaciteit die VPS-hosting biedt. Voor de meest complexe en uitgebreide Magento-webshops is dedicated hosting de beste keuze. Zo blijft je shop ook snel en gemakkelijk bereikbaar als je een klantenbestand van duizenden mensen per dag of week hebt.

UX MAZE & Hosting

Hoewel UX Maze geen eigen hostingpaketten voor Magento 2 aanbiedt, kun je bij ons wel terecht voor vakkundig maatadvies. Daarnaast werken we samen met een erkende hostingpartij als Hipex en Byte bij het leveren van zowel VPS- als dedicated-oplossingen.

Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag met het zoeken naar de ideale hostingoplossing voor jouw Magento-webshop.