Overstappen op Magento 2: wel of niet doen?

Nadat de geruchten in IT-kringen al een tijdje de ronde deden, werd in 2015 eindelijk een nieuwe versie van het populaire e-commercesysteem Magento gelanceerd.

Veel webshopeigenaren komen dus voor een lastige keuze te staan: gewoon Magento 1.9 blijven gebruiken of meegaan met de Magento webwinkel ontwikkeling en overstappen op Magento 2?

Magento 1.9: wat zijn de voordelen?

De eerste versie van Magento kwam op de markt in 2007. Met een marktaandeel van 17 procent is het platform inmiddels een begrip binnen de e-commerce. Het voordeel van die gevestigde positie is dat het systeem bekend is bij een groot aantal web developers en dus gemakkelijk, snel en efficiënt ingebouwd kan worden.

 

Het opbouwen van een shop in Magento 1.9 gaat dan ook sneller dan het maken van een vergelijkbaar platform in Magento 2. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren dermate veel extensies gebouwd dat zelfs lastige vragen van veeleisende klanten meestal gemakkelijk zijn op te lossen in Magento 1.9.

Beperkingen van Magento 1.9

Dat Magento 1 inmiddels al een tijdje meegaat, heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen. Zeker in de IT-sector, een wereld waar technologische ontwikkelingen en doorbraken elkaar doorgaans in een rap tempo opvolgen, is een product snel verouderd.

Dat geldt op sommige vlakken ook voor Magento 1.9. De bouwstenen van het platform zijn redelijk gedateerd, wat onder meer tot uiting komt in de zware basiscode waarop het systeem draait.

 

Het gevolg is dat een niet maximaal geoptimaliseerde Magento 1-shop vaak vrij traag is. Dit gebrek aan snelheid was ook de hoofdreden om Magento 2.0 uit te brengen.

Een ander nadeel is dat Magento 1.9 tot en met juni 2020 wel nog wordt ondersteund, maar alle vernieuwingen naar 2 gaan. Het platform verliest qua functionaliteiten dus elke groeimogelijkheid.

Magento 2

Magento 2 is geen update of verbeterde versie van Magento 1.9, maar een volledig nieuw platform dat feitelijk vanaf de grond is opgebouwd en een andere interne architectuur plus meer systeemeisen heeft.

 

De database en veel functies hebben wel de nodige overeenkomsten met Magento 1.9, maar uiteindelijk haal je met de 2 versie toch een geheel nieuw platform in huis.

Een nadeel van Magento 2 is dan ook dat een overstap naar dit systeem bestaande webshops geld en tijd gaat kosten. Omdat Magento 2 namelijk een gloednieuwe kern heeft, ontkom je niet aan een volledig schone installatie.

Magento 2

UX MAZE biedt compelete Magento 2 webshops voor retailers, B2B en merken. Lees meer over Magento 2.

Voordelen Magento 2

Tegenover de extra tijd en moeite die nodig is om Magento 2 te installeren, staan echter wel de nodige voordelen. Zo is Magento 2 bijvoorbeeld een stuk gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger.

 

De toegankelijkere interface is gemakkelijker te hanteren, waardoor het aanmaken en aanpassen van producten eenvoudiger wordt en webshopeigenaren ook zelf probleemloos veranderingen kunnen doorvoeren op hun website.

 

Webontwikkelaars kunnen dankzij Magento 2 bovendien efficiënter en met een betere broncode werken. Daarnaast heeft de Magento 2 versie nog een paar extra voordelen.

 

  1. Betere algehele performance door een nieuwe kern.
  2. Korte laadtijd, onder meer door technieken als Varnish Cache.
  3. Nieuw testframework dat webontwikkelaars in staat stelt om de werkzaamheid van een webshop verder te optimaliseren en fouten eerder op te sporen.
  4. Lagere maandelijkse development kosten door technieken als PHP 5.5 en jQuery.
  5. Verbeterde bestandsstructuur en betere beveiliging tegen veiligheidslekken.
  6. Mogelijkheid tot CSS pre processing.
  7. Responsive backend en betere kwaliteitscontrole op extensies uit de Magento Marketplace.

Overstappen naar Magento 2 of juist niet?

Of overstappen op Magento 2.0 zin heeft of niet hangt grotendeels af van de situatie en het type webshop. Zoals hierboven al uitgelegd is het nieuwere platform qua technische mogelijkheden en gebruiksgemak zeker een verbetering vergeleken met Magento 1.9.

 

Bovendien wordt Magento 1.9 vanaf juni 2020 ook niet meer ondersteund. Nu dat Magento 2.3 beschikbaar is, is het juiste moment om de overstap te plannen.

Starten van een nieuwe webshop?

Als je wilt starten met een nieuwe webshop ligt de keuze voor Magento 2 natuurlijk het meest voor de hand.

 

Het platform heeft duidelijke voordelen in vergeleken met Magento 1.9 en zal de komende jaren hoogstwaarschijnlijk uitgebreid worden met nieuwe extensies en updates. Zo investeer je dus gelijk in een webshop die in principe nog jaren meegaat.

 

Wil je meer weten over welke versie beter bij je doelen past? Neem gerust contact met ons op of bel 0318 24 00 49.