Succesvolle Shopify webshop

Maak de juiste start met een Shopify webshop en werk samen met UXMAZE. Jouw e-commerce partner. 

Shopify

Het maken van een mooie, functionele en aantrekkelijke webshop is met het e-commerceplatform Shopify geen probleem. Maar wat kun je allemaal met Shopify? Hoe creëer je een fraaie en uitnodigende Shopify-webshop die indruk maakt op onlinekopers? En hoe sluiten de mogelijkheden van Shopify aan op de vier stappen die je naar een succesvolle webshop voeren? Wij vertellen het je.

Wat is Shopify

Shopify is een van origine Canadees e-commercesysteem dat inmiddels over de hele wereld wordt gebruikt. Wat betreft het aantal gebruikers is Shopify het op een na populairste platform ter wereld. Alleen WooCommerce is bij nog meer gebruikers in trek. Ook in ons land neemt het aantal Shopify-webshops de laatste jaren gestaag toe.

Shopify is een alles-in-eenplatform voor ambitieuze webshopeigenaren. Je kunt er zo goed als alles mee regelen: denk bijvoorbeeld aan het uiterlijk van je webshop en de gewenste functionaliteiten die jouw shop moet leveren, maar ook aan eventuele integraties met andere softwaretools. Een belangrijk kenmerk van Shopify is dat het platform een vrij lage instapdrempel heeft. Veel techexperts omschrijven het als ‘simpel, strak en gebruiksvriendelijk’.

Wat zijn de voor- en nadelen van Shopify

De instapdrempel is vrij laag.

Met Shopify kun je snel een kwalitatief goede webshop bouwen en lanceren zonder dat je hoeft te beschikken over veel ontwikkelkennis. Je hebt minder technische knowhow nodig dan wanneer je kiest voor platforms als Magento en Shopware.

Gebruiksgemak

De eenvoudige interface maakt het mogelijk voor iedereen om met de webshop om te kunnen gaan. Het aanbod aan visueel aantrekkelijke thema’s is groot.

Koppelingen

Shopify is gemakkelijk te koppelen aan andere software voor onder andere dropshipping.

Bekende all in prijs

Het bedrag die je per maand betaalt per maand bevat de hosting, de functies, het onderhoud en verder ontwikkeling. Shopify regelt de hosting en beveiliging.

Snel

Shopify maakt gebruik van goede en snelle servers en vooruitstrevende e-commercetechnologieën. Het juiste recept voor een snelle en goed werkende webshop dus!

Shopify POS

Het kassasysteem van Shopify (Shopify POS) is gemakkelijk te koppelen aan het voorraadsysteem van jouw webwinkel.

Nadelen van Shopify

Transactiekosten

Tenzij je Shopify-betalingen gebruikt, betaal je voor elke vergoeding een transactie.

Beperkingen

Omdat Shopify een managed-platform is, zijn de mogelijkheden tot gedetailleerd maatwerk iets beperkter dan bij bepaalde concurrenten.

Kosten voor grote webshops

Je zit vast aan een bepaald maandbedrag. Dit wordt bovendien steeds hoger naarmate een shop groter en complexer wordt

Wat is UX MAZE en wat doen we?

UX MAZE helpt je online verkopen

Het maken en optimaliseren van webshops is onze passie. Bij UX MAZE ademen we e-commerce. Sinds 2012 hebben we al honderden bedrijven geholpen met het vergroten van hun online-succes. Het blijft elke keer weer speciaal om samen met klanten een webshop te lanceren en die winkel vervolgens snel te zien groeien. We specialiseren in het maken van webshops.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op via 0318 24 00 49 of stuur een e-mail naar info@uxmaze.nl 

In vier stappen naar een succesvolle Shopify-webshop

1. Het Fundament

Zie een succesvolle Shopify-webshop als een huis dat rust op een stevig fundament. Zonder een breed en stevig fundament stort de boel binnen de kortste keren in. De basis van je webshop rust op een aantal pijlers die we hieronder kort bespreken.

2. Bezoekers

Een webshop zonder bezoekers is een lege huls. Bovendien is elke unieke bezoeker of klant waardevol omdat deze persoon je weer kan aanbevelen bij anderen. Er zijn verschillende bronnen waar je uit kunt putten voor het aantrekken van meer bezoekers. We bespreken ze hieronder kort.

3. Conversie

Hoge conversiepercentages vormen namelijk de basis voor een goede omzet. En alleen met een goede omzet maak je kans om jouw webshop te ontwikkelen tot marktleider binnen een bepaald segment. Jammer genoeg gebeurt het meten van conversieratio’s nog vaak op gevoel in plaats van harde gegevens.

4. Retentie

Als je nieuwe klanten hebt bereikt, wil je ze natuurlijk ook houden. Trouwe klanten doen namelijk vaker herhaalaankopen en bevelen je ook graag aan bij familie, kennissen en vrienden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om serieus werk te maken van retentie.

1. Het Fundament

1.1 Doelgroep en aanbod

Zomaar lukraak een webshop starten is geen goed idee. Je weet dan niet of er een markt voor je producten en diensten is en of je webshop dus winst gaat opleveren. Verken daarom altijd eerst je doelgroep en aanbod. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

 • Welke doelgroep wil ik bedienen?
 • Welk assortiment wil ik aanbieden? Staat het aanbod vast of wil ik zo flexibel mogelijk zijn?
 • Wat wordt mijn prijsstrategie?
 • Op welke marges kan ik rekenen?

1.2 Markt en concurrentie?

Jouw webshop is natuurlijk geen geïsoleerd eilandje in de e-commerce-oceaan. Je hebt ook te maken met een markt en concurrentie. Kijk dus goed naar de behoeften vanuit de markt en de werkwijzen en strategieën die belangrijke concurrenten hanteren. Zorg er vervolgens voor dat je onderscheidend wordt, bijvoorbeeld door unieke producten aan te bieden of je dienstverlening op een peil te brengen dat hoger is dan de branchestandaard.

1.3 Branding

Om echt succesvol te worden, moet jouw webshop zich ontwikkelen tot een sterk en herkenbaar merk. Dit proces staat te boek als branding en betekent dat je webshop en alle andere marketingkanalen een duidelijk herkenbare, uniforme uitstraling moeten hebben. Goede branding laat niet alleen zien wat je doet, maar ook waarom je iets doet. De thema’s van Shopify bieden voldoende opties om middels foto’s, lay-out en gespecialiseerde content een sterk merk te creëren.

1.4 Het platform

Het gebruikte e-commerceplatform vormt het hart van elke webshop. In dit gedeelte vertellen we je wat Shopify allemaal te bieden heeft op het gebied van UI- en UX-design, contentcreatie, functies en modules, integraties, betalingen, logistiek en analytics.

Meer weten? Download onze gratis e-commerce gids

Platform: Hoe zorg je ervoor dat jouw platform startklaar is? 

1

UX- en UI-design

Een succesvolle webshop sluit aan op de wensen en verwachtingen van klanten en is gebruiksvriendelijk. UX (user experience) en UI (user interface) zijn dus belangrijke onderdelen. Shopify scoort op dit vlak erg goed.

Shopify is een geschikt platform voor mensen met weinig ontwerpervaring en heeft een helder gestructureerde, intuïtieve interface. Je kunt wat betreft vormgeving kiezen uit ruim zeventig professionele en gratis te gebruiken thema’s.

Zo creëer je middels een eenvoudig systeem van slepen en neerzetten snel de ideale lay-out en sfeer voor jouw webshop. Shopify biedt gebruikers ook de mogelijkheid om te kiezen voor maatwerk. Wat duurder en tijdrovender, maar wel ideaal als je jouw webwinkel een uniek uiterlijk wilt meegeven.

2

Content

De volgende stap is het creëren van goede en aansprekende content. Dat is in Shopify geen probleem. Het platform heeft bijvoorbeeld een ingebouwde blogengine en biedt voldoende ruimte voor het toevoegen van mooie (product)afbeeldingen.

Het Shopify-beheercentrum herbergt ook mogelijkheden om content toe te voegen die specifiek is gericht op verkopen of het vergroten van de klantloyaliteit. Denk bijvoorbeeld aan gerichte kortingscodes, aanbiedingen of loyaliteitsacties.

 Het optimaliseren van productpagina’s voor zoekmachines met goede, productspecifieke metatags en metatitels is ook geen enkel probleem. Met de app Promo.ai kun je Shopify-content bovendien heel snel en gemakkelijk verwerken in een goed leesbare en aantrekkelijke nieuwsbrief.

3

Functies & Modules

Shopify is uitgerust met een breed en divers spectrum aan functies en modules. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

 • De Shopify App Store biedt een keur aan apps en modules (zowel gratis als betaald) voor het verbeteren van je voorraadbeheer, het sneller picken en verzenden van orders (Picqer), het synchroniseren van data (InstaSheets), het verbeteren van je klantenservice door het opzetten van een slim digitaal callcenter (EasyCall) het maken en bewerken van video’s (Promo Video Maker), het maken van back-ups (Rewind Backups), het verbeteren van funnels (Honeycomb Upsell Funnels) en het aanmaken van kortingen en kortingscodes (Personal Discount).
 • Shopify heeft een eigen betalingsprovider waarmee je creditcardbetalingen kunt accepteren.
 • Shopify biedt diverse verkoopkanalen aan. Je kunt je producten niet alleen verkopen via je reguliere webshop, maar ook via Facebook, Amazon, een koopknop op je eigen website of blog, het Messenger-kanaal (via de chat-app Shopify Ping) en Instagram.
 • Shopify levert een ruim aanbod aan gratis en betaalde thema’s in de Shopify Theme Store. Alle thema’s zijn bovendien responsive en dus goed te bekijken op alle apparaten.

Welke functionaliteiten en modules je precies kunt gebruiken in je shop, hangt af van het abonnement dat je kiest. Je hebt drie opties: Shopify Basic, Shopify en Advanced Shopify. De belangrijkste basisfunctionaliteiten zitten inbegrepen bij alle abonnementen.  

Shopify en Advanced Shopify bieden vooral extra mogelijkheden wat betreft het aantal personen dat toegang heeft tot de Shopify-admin en Shopify POS (2 bij het basisabonnement, 5 bij Shopify en 15 bij Advanced), opties voor voorraadbeheer, het maken van rapportages, kortingen op verzendkosten en creditcardtoeslagen. Hier vind je een uitgebreid overzicht van de functionaliteiten per abonnement.

4

Integraties

Shopify is te integreren met diverse fulfillmentoplossingen en marktplaatsen zoals Shopify Fulfillment, Amazon, Shipwire en Rakuten Super Logistics. Daarnaast kun je het platform koppelen aan handige apps als Ordoro, eCommHub of Inventory Source. Met deze apps kun je serieus werk maken van dropshipping, het online verkopen zonder voorraad. Bij dropshipping bestelt de klant wel een product in jouw webshop, maar leg jij die order vervolgens neer bij de leverancier. Die stuurt het product dan rechtstreeks naar de klant. Shopify is ook eenvoudig te integreren met een populaire mailservice als Mailchimp en met alle bekende socialmediakanalen.

5

Betalingen

Shopify ondersteunt populaire betaaloplossingen als iDeal, PayPal, Amazon Pay en Apple Pay. Dit gaat gemakkelijk via Shopify Payments, waarmee je ook probleemloos creditcardbetalingen kunt verwerken. Je kunt klanten in een Shopify-webshop dus een divers scala aan betaalmogelijkheden voorschotelen.

6

Logistiek

Een webshop succesvol beheren is niet alleen een kwestie van je winkel vullen en bestellingen opnemen. Je moet er tevens voor zorgen dat klanten hun producten snel en in een goede staat ontvangen. In het begin kun je dit nog wel zelf. Maar naarmate je klandizie groeit, is het toch verstandig om een samenwerking aan te gaan met een erkende pakketvervoerder. Shopify maakt dit gemakkelijker. Met Parcel Pro (verkrijgbaar in de Shopify App Store) kun je bijvoorbeeld pakketten versturen via erkende pakketdiensten als PostNL, DHL en UPS. Bovendien kun je met de module ook de bijpassende labels maken en printen.

7

Klantenservice

Bij een professionele webshop hoort ook een goede klantenservice. Dit betekent dat je via meerdere kanalen goed bereikbaar bent, klanten snel antwoorden geeft op hun vragen en mensen proactief helpt als ze een probleem hebben. Shopify weet dit en zorgt ervoor dat je met communicatietools en -apps als Shopify Messenger, EasyCall (telefoon) en SmartrMail (e-mail) altijd via meerdere kanalen in contact kunt treden met je klanten.

Zo kunnen klanten altijd kiezen hoe ze contact met je willen opnemen, terwijl jij snel kunt reageren. Zo verbeter je de klantvriendelijkheid en informatievoorziening, wat de reputatie van je shop alleen maar ten goede komt.

8

Analytics en dashboard

Data vormen de brandstof waar een moderne webshop op draait. Met een Shopify-webshop kun je gebruikmaken van de volgende analytics-functionaliteiten:

 • Een handig dashboard levert een overzicht van je verkopen en bestellingen en geeft je inzicht in het verkeer naar de webshop. Dankzij deze informatie wordt het gemakkelijker om de juiste bedrijfsmatige keuzes te maken.
 • Productrapporten tonen welke producten wel of juist niet goed verkopen en geven je inzicht in de groei(mogelijkheden) van je webshop.
 • Door Google Analytics aan je shop te koppelen, krijg je nog meer zicht op verkopen, traffic, klantprofielen en klantvoorkeuren.
 • Je kunt rapporten opstellen, exporteren of verzenden naar externe experts. Denk bijvoorbeeld aan je boekhouder of commercieel manager.

2. Bezoekers

Een webshop zonder bezoekers is een lege huls. Bovendien is elke unieke bezoeker of klant waardevol omdat deze persoon je weer kan aanbevelen bij anderen. Er zijn verschillende bronnen waar je uit kunt putten voor het aantrekken van meer bezoekers. We bespreken ze hieronder kort.

2.1 Organisch zoekverkeer

Een eerste belangrijke bron van bezoekers en mogelijke leads wordt gevormd door organisch zoekverkeer. Dit zijn de bezoekers die via het intypen van zoekwoorden of -termen in zoekmachines op jouw website zijn beland.

 Je genereert veel organisch zoekverkeer middels goede SEO-content, een webshop die technisch op orde is en een goed linkprofiel. Wat betreft de links is kwaliteit minstens zo belangrijk als kwantiteit. Als veel hoog aangeschreven sites linken naar jouw shop (en vice versa) ziet Google dit als een bewijs van je autoriteit. Met Shopify-apps als SEO Booster, SEO Suite, AMP en SEO Products Optimizer geef je jouw shop een stevige SEO-boost.

2.2 Adverteren

Ook online adverteren is een prima manier om nieuwe bezoekers naar je shop te lokken. Je kunt bijvoorbeeld digitale advertentiecampagnes lanceren via SEA of kiezen voor affiliate marketing en AdWords-advertenties, maar bijvoorbeeld ook adverteren op sociale media. Shopify biedt je de mogelijkheid om marketingcampagnes op Google, Facebook of via e-mail te maken en beheren.

3.3 Social media

Ook de sociale media zijn prima plekken voor het enthousiasmeren van bestaande en nieuwe klanten. Shopify is prima en gemakkelijk te integreren met de socialmediakanalen (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Snapchat, Tumblr) van je voorkeur. Zo creëer je extra engagement en vergroot je de effectiviteit van de salesfunnel.

3.4 Growth hacking

Het idee achter growth hacking is dat je meerdere marketingtechnieken en -kanalen uitprobeert om zo proefondervindelijk vast te stellen wat in de praktijk wel en juist niet werkt. Experimenten die werken kun je vervolgens gaan schalen en toepassen, terwijl je minder succesvolle strategieën al in een vroeg stadium van tafel kunt vegen. Shopify schenkt je de tools die je nodig hebt om data te analyseren en zo meerdere kanalen op hun effectiviteit te testen. Zo verfijn je jouw marketingstrategie doorlopend.

FAQ

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is Shopify?

  Shopify is een van origine Canadees e-commercesysteem dat inmiddels over de hele wereld wordt gebruikt. Wat betreft het aantal gebruikers is Shopify het op een na populairste platform ter wereld. Alleen WooCommerce is bij nog meer gebruikers in trek. Ook in ons land neemt het aantal Shopify-webshops de laatste jaren gestaag toe.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat zijn de voordelen van Shopify?

  De instapdrempel is vrij laag.
  Met Shopify kun je snel een kwalitatief goede webshop bouwen en lanceren zonder dat je hoeft te beschikken over veel ontwikkelkennis. Je hebt minder technische knowhow nodig dan wanneer je kiest voor platforms als Magento en Shopware.

  Bekende all in prijs
  Het bedrag die je per maand betaalt per maand bevat de hosting, de functies, het onderhoud en verder ontwikkeling. Shopify regelt de hosting en beveiliging.

  Gebruiksgemak
  De eenvoudige interface maakt het mogelijk voor iedereen om met de webshop om te kunnen gaan. Het aanbod aan visueel aantrekkelijke thema’s is groot.

  Snel
  Shopify maakt gebruik van goede en snelle servers en vooruitstrevende e-commercetechnologieën. Het juiste recept voor een snelle en goed werkende webshop dus!

  Koppelingen
  Shopify is gemakkelijk te koppelen aan andere software voor onder andere dropshipping.

  Shopify POS
  Het kassasysteem van Shopify (Shopify POS) is gemakkelijk te koppelen aan het voorraadsysteem van jouw webwinkel.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat zijn de nadelen van Shopify?

  Transactiekosten
  Tenzij je Shopify-betalingen gebruikt, betaal je voor elke vergoeding een transactie.

  Beperkingen
  Omdat Shopify een managed-platform is, zijn de mogelijkheden tot gedetailleerd maatwerk iets beperkter dan bij bepaalde concurrenten.

  Kosten voor grote webshops
  Je zit vast aan een bepaald maandbedrag. Dit wordt bovendien steeds hoger naarmate een shop groter en complexer wordt

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat kost Shopify?

  Shopify kent verschilde pakketten:

  • Shopify Basic vanaf € 29 per maand
  • Shopify vanaf € 70 per maand
  • Shopify Advanced vanaf € 299 per maand
  • Shopify Plus vanaf € 2.000 per maand

  Bekijk de verschillende Shopify pakketten en Shopify plus

waarom UX MAZE?

Een team van E-commerce specialisten staat voor je klaar.

Early adopters: Vanaf 2012 zijn we dagelijks bezig met e-commerce.

We hanteren strakke processen met een sterke focus op design & onze passie voor e-commerce.

8 Jaar ervaring met e-commerce. Onze liefde voor e-commerce groeit met de dag!

PORTFOLIO

Een selectie van ons werk!

Pro Car Tuning

Magento 2, Op maat

Handdoek

Magento 2, Template

TOOUDESIGN

Magento 2, B2B, Op maat

Klaar voor online groei?

Laten we samen kijken hoe we jouw webshop laten groeien!
Bel met UX MAZE op +31 (0) 318 24 00 49

✮✮✮✮✮✮✮✮✮✮9,4 van 10 op basis van 15 beoordelingen bij Feedback Company