Succesvolle Shopware webshop

Maak de juiste start met een shopware webshop en werk samen met UXMAZE. Jouw e-commerce partner. 

Shopware

Met Shopware maak je gemakkelijk een mooie en kwalitatief hoogwaardige webshop. Maar welke mogelijkheden biedt Shopware? En hoe sluiten de features en functionaliteiten aan op de stappen die je naar een succesvolle webshop leiden? Wij vertellen het je.

Wat is Shopware

Shopware is het grootste en populairste e-commerceplatform in Duitsland en speelt zich de laatste jaren ook in steeds meer andere Europese landen prominent in de kijker. Shopware is specifiek ontwikkeld voor (middel)grote webshops en sterk visueel ingestelde webwinkels. Zo kun je met het platform fraaie ‘virtuele etalages’ bouwen om je productassortiment te showcasen. Beleving creëren staat bij Shopware dus centraal.

 

Shopware was lange tijd vooral gericht op de Duitse thuismarkt, maar heeft inmiddels een flinke internationaliseringsslag gemaakt. Die ontwikkeling is versneld door de lancering van Shopware 6, de nieuwste versie van het platform die veel extra functionaliteiten en upgrades heeft als je haar vergelijkt met Shopware 5.

Wat zijn de voor- en nadelen van Shopware

Simple platform

Shopware is geen overdreven complex e-commerceplatform. Ook voor mensen met beperkte ontwikkelkennis is het platform dus goed te begrijpen en gebruiken.

Headless

De headless-structuur van Shopware zorgt voor extra flexibiliteit.

Upgraden is eenvoudig

Het overzetten van data van Shopware 5 naar 6 is relatief eenvoudig. Dit is niet het geval bij Magento 1 naar Magento 2.

Sterke UX & Storysetlling

Het Shopware-pakket herbergt krachtige marketingfeatures zoals Storytelling en Shopping Experiences. Deze functionaliteiten bieden volop mogelijkheden om customer journeys te personaliseren en je webshop van extra visueel cachet te voorzien.

Licht & Snel

Shopware is een tamelijk licht platform, zeker als je het vergelijkt met Magento of WooCommerce

Support

De support die Shopware aanbiedt is prima, zeker als je voor de Professional- of Enterprise-versie kiest.

Nadelen van Shopware

Prijzen voor internationale shops beperkt

De mogelijkheden voor het verwerken van prijsinformatie als internationale belasting- en accijnsregels zijn (nog) beperkt.

Toegangsrechten

Het systeem van toegangsrechten is plat, waardoor workflows soms lastig te integreren zijn.

Enterprise?

Opereer je met jouw webshop echt op enterprise-niveau? Dan biedt Magento net iets meer functionaliteiten en mogelijkheden. Shopware 6 is echter wel bezig om die achterstand gestaag in te lopen.

Wat is UX MAZE en wat doen we?

UX MAZE helpt je online verkopen

Bij UX Maze ademen we e-commerce en worden we helemaal blij van het bouwen en verbeteren van webshops. Sinds 2012 hebben we al honderden bedrijven de weg getoond naar meer omzet en een groter marktaandeel. Een webwinkel opbouwen en vervolgens zien groeien, het is elke keer weer een dankbare taak. Hoewel Magento onze specialiteit is, beschikken we ook over kennis van en ervaring met Shopware.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op via 0318 24 00 49 of stuur een e-mail naar info@uxmaze.nl 

In vier stappen naar een succesvolle Shopware webshop

Wil je van jouw Shopware webshop een vooraanstaand e-commercekanaal maken? Dan moet je een aantal onderdelen goed regelen

1. Het Fundament

Zie een succesvolle Shopware-webshop als een handelskantoor dat rust op een stevig fundament. Zonder een breed en stevig fundament dondert het bouwwerk binnen de kortste keren in elkaar. De basis van je webshop rust op een aantal pijlers die we hieronder kort bespreken.

2. Bezoekers

Enthousiaste bezoekers zijn de beste vorm van mond-tot-mondreclame voor jouw webshop. Gelukkig zijn er heel wat manieren om meer bezoekers naar je webwinkel te lokken. We nemen de belangrijkste onder de loep.

3. Conversie

Geen hoge omzet zonder goede conversiepercentages. Conversieoptimalisatie (CRO) is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor elke webshopeigenaar. Jammer genoeg gebeurt het meten van conversieratio’s nog vaak op

4. Retentie

Je hebt veel moeite gedaan om een trouw klantenbestand op te bouwen. Goed nieuws! Maar die klanten wil je natuurlijk ook behouden. Trouwe klanten doen namelijk vaker herhaalaankopen en zijn de beste reclame die je je kunt wensen. Klantretentie is een combinatie van personalisatie, segmentatie, marketing automation en loyaliteitsprogramma’s.

1. Het Fundament

1.1 Doelgroep en aanbod

Out of the blue en zonder goed vooronderzoek een webshop starten is geen goed idee. Je weet dan namelijk niet zeker of er een stabiele markt voor je producten en diensten is. Ga daarom eerst op onderzoek uit en stel jezelf de onderstaande vragen:

 • Op welke doelgroep(en) mik ik?
 • Welke producten wil ik aanbieden? Staat het assortiment grotendeels vast of ga ik juist voor ultieme flexibiliteit?
 • Welke prijsstrategie ga ik hanteren?
 • Welke marges kan ik verwachten?

1.2 Markt en concurrentie?

Jouw webshop is natuurlijk geen geïsoleerd eilandje in de woelige zee van de (inter)nationale e-commerce. Je moet ook rekening houden met de markt en concurrentie. Identificeer de behoeften vanuit de markt en kijk goed naar de strategieën die belangrijke concurrenten hanteren. Onderscheid je vervolgens van de massa, bijvoorbeeld door unieke producten te verkopen of je dienstverlening naar een bovengemiddeld hoog niveau te tillen.

1.3 Branding

Een goede webshop is een sterk en herkenbaar merk. Het opbouwen van een merknaam heet branding en betekent dat je webshop en alle andere marketingkanalen een duidelijk herkenbare, uniforme uitstraling hebben. De thema’s en marketingtools van Shopware bieden rijke mogelijkheden om met foto’s, oogstrelende lay-outs en gespecialiseerde content een sterk merk te creëren. Sterker, wat betreft branding zien veel techexperts Shopware als het sterkste e-commerceplatform dat momenteel op de markt is.

1.4 Het platform: shopware

Het gebruikte e-commerceplatform vormt de kern van je webshop, de as waar de rest van je business omheen draait. In de volgende paragrafen vertellen we je wat Shopware allemaal te bieden heeft op het gebied van UI- en UX-design, contentcreatie, functies en modules, integraties, betalingen, logistiek en analytics.

Meer weten? Download onze gratis e-commerce gids

Platform: Hoe zorg je ervoor dat jouw shopware platform startklaar is?

1

UX- en UI-design

Een succesvolle webshop sluit aan op de wensen en verwachtingen van klanten en is gebruiksvriendelijk. Zaken als UX (user experience) en UI (user interface) zijn dus belangrijke aandachtspunten. Op deze onderdelen scoort Shopware goed.

Met de gemakkelijk te hanteren en intuïtieve visual designer van Shopware kun je gemakkelijk een ontwerp voor je webshop maken via de drag-and-dropmethode. De admin van Shopware biedt een duidelijke interface en intuïtieve navigatie dankzij uniforme pictogrammen en een kleurcoderingssysteem. Daarnaast combineert Shopware een goede gebruikservaring met een consistent ontwerp.

Shopping Experiences maakt het mogelijk om content eenvoudig te beheren door middel van voorgedefinieerde blokken voor Experience- en Storytelling-pagina’s. Ook alle tekst is gemakkelijk te beheren, zonder dat je gebruik hoeft te moeten maken van de volledige builder. Het in elkaar zetten van inhoudelijke pagina’s zoals landingspagina’s, categoriepagina’s of productpagina’s is betrekkelijk eenvoudig.

2

Content

De nadruk op sterke, inspirerende en visueel aantrekkelijke content is de grote kracht van Shopware. Met Shopping Experiences kun je mooie visuele etalages maken die productbeleving ademen. Je kunt helemaal zelf bepalen welke producten je op enig moment in de etalage zet. Via speciale klikpunten in banners krijg je een interactieve winkelervaring die door Shopware wordt omschreven als ‘shop the look’.

Shopware heeft ook een blogsysteem dat je kunt opnemen in Shopping Experiences of op andere pagina’s. Met behulp van de functie Digital Publishing kun je bovendien zonder tussenkomst van een designer responsive SEO-banners maken. Afbeeldingen hoef je bovendien maar één keer in de shop te laden om ze op alle apparaattypen in te kunnen zetten. De resolutie wordt namelijk automatisch aangepast voor mobiel, desktop of laptop.

3

Functies & Modules

Shopware is niet zo rijkelijk bedeeld met functies en modules als Magento, maar heeft toch behoorlijk wat te bieden. Een overzicht van de belangrijkste functionaliteiten en modules.

 • Het platform heeft een ruime keuze aan responsieve templates die stuk voor stuk aanpasbaar zijn. Hierdoor zijn de creatieve mogelijkheden bijna eindeloos.
 • De First Run Wizard ondersteunt en begeleidt je bij het installeren en configureren van je Shopware-winkel. De wizard adviseert je ook bij het kiezen van nuttige extensies en taalplug-ins.
 • Shopware staat voor ‘emotional shopping’ en richt zich op de inspirerende en emotionele kant van e-commerce. Met de functionaliteit Shopping Experiences kun je inhoud en commercie samensmeden tot één inspirerend geheel.
 • De Theme Manager van Shopware 6 maakt het mogelijk om snel en eenvoudig de lay-out van je storefront aan te passen.
 • Shopware heeft een centrale bibliotheek voor het opslaan, organiseren en ophalen van alle typen digitale media. Zo vergemakkelijk je workflows en kun je foto’s, video’s en teksten altijd op de juiste en gewenste plekken inzetten.
 • In de Shopware Community Store en Shopware Documentation vind je een groeiend aantal extensies, plug-ins, thema’s en modules.
 • Product Streams is een functionaliteit die de winkelervaring verrijkt door relevante producten te tonen op basis van het shopgedrag van een klant.

De variatie aan functionaliteiten hangt deels af van het abonnement dat je neemt. De meest basale variant is de Community Edition (gratis), gevolgd door de Professional Edition (199 euro per maand) en de Enterprise Edition (prijs op aanvraag)

4

Integraties

Een goed e-commerceplatform is ook te integreren met andere systemen, externe software en socialmediakanalen. Met de winkelfunctionaliteit Sales Channels kun je probleemloos nieuwe verkoopkanalen opzetten en je webshop verbinden met Facebook, Instagram-shops en diverse marktplaatsen. Shopware is ook prima te koppelen aan software van externe partijen zoals CRM’s, ERP’s, financiële software of een PIM.

5

Betalingen

Met de plug-in Mollie kun je jouw Shopware-winkel voorzien van een groot aantal betaalopties. Naast universele betaaloplossingen als creditcards en PayPal of de specifieke betaalopties voor de Duitse markt (denk bijvoorbeeld aan Giropay), kun je ook betaalmogelijkheden als iDeal, Bancontant/Mister Cash of Afterpay toevoegen.

6

Logistiek

Een webshop succesvol beheren behelst meer dan alleen je winkel vullen en bestellingen opnemen. Je moet er tevens voor zorgen dat producten snel en in een goede staat bij de klant aankomen. Met de populaire plug-in Logxstar is dit geen enkel probleem. Je kunt vanuit één verzendsysteem werken en hebt de keuze uit meerdere vervoerders (PostNL, DPD, UPS, DHL, Fietskoeriers.nl, Sandd en Sandd2me). Bovendien zijn er in totaal 180 verschillende verzendopties beschikbaar. Verzendlabels worden met Logxstar automatisch aangemaakt.

7

Klantenservice

Een professionele webshop kan niet zonder een goede klantenservice. Hier komen verschillende dingen bij kijken, waaronder een goede bereikbaarheid via meerdere, goed samenwerkende kanalen (omnichannel) en een hulpvaardige instelling. Shopware biedt voldoende integratie- en communicatiemogelijkheden om klanten goed en snel van dienst te kunnen zijn. Zo creëer je de service waar de internetklant van de eenentwintigste eeuw naar op zoek is.

8

Analytics en dashboard

Data vormen de brandstof waar een moderne webshop op loopt. Met een Shopware webshop kun je gebruikmaken van diverse analytics-functionaliteiten.

 • Door Google Analytics aan je Shopware-webwinkel te koppelen, krijg je nog meer zicht op verkopen, traffic, klantprofielen en klantvoorkeuren.
 • De Shopware Store heeft een behoorlijk aanbod aan tracking extensions waarmee je belangrijke statistieken als conversiecijfers, het succes van campagnes, performance en bezoekersstatistieken nauwgezet volgt.

2. Bezoekers

Enthousiaste bezoekers zijn de beste vorm van mond-tot-mondreclame voor jouw webshop. Gelukkig zijn er heel wat manieren om meer bezoekers naar je webwinkel te lokken. We nemen de belangrijkste onder de loep.

2.1 Organisch zoekverkeer

Organisch zoekverkeer is een belangrijke manier om leads en klanten te vinden. Organisch zoekverkeer bestaat uit de bezoekers die via het intypen van zoekwoorden of -termen in zoekmachines op jouw website zijn beland.

Het geheimen achter het genereren van veel organisch zoekverkeer? Sterke SEO-content, een technisch hoogwaardige webshop en een goed linkprofiel. Wat betreft de links is kwaliteit minstens zo belangrijk als kwantiteit. Een sterk linkprofiel, dat vooral connecties bevat met hoog aangeschreven sites, wordt door Google beschouwd als een teken van autoriteit. Shopware heeft alle tools in huis die nodig zijn om serieus werk van SEO te maken en dus hoog in de rankings van Google te komen.

Het beheren van productvarianten is zo eenvoudig mogelijk gemaakt binnen Shopware 6. Eigenschappen zoals grootte, gewicht of kleur kunnen op één plaats worden gecatalogiseerd en onderhouden. Vervolgens kun je die eigenschappen op productniveau toepassen om complexere varianten met filterbare info te genereren.

2.2 Adverteren

Shopware biedt legio advertentiemogelijkheden. Digital Publishing stelt je bijvoorbeeld in staat om opvallende banners met buttons en tekst te maken. Die banners kun je vervolgens verwerken in je Shopping Experiences.

Met de Advanced Promotion Suite van Shopware zet je in een handomdraai promotionele campagnes in elkaar, die vervolgens direct inzetbaar zijn in de webshop. De formats zijn gebaseerd op geslaagde campagnes uit de retailbranche. Je kunt met de tool verschillende acties instellen. Denk bijvoorbeeld aan kortingen, cadeau-items, 1+1 gratis en nog veel meer. De voorwaarden en spelregels bepaal jij. Daarnaast kun je jouw Shopware-winkel ook koppelen aan Google AdWords.

3.3 Social media

Bijna iedereen maakt tegenwoordig wel gebruik van een of meerdere ‘socials’. Dit maakt sociale media uitstekende plekken voor het vinden en inspireren van zowel bestaande als nieuwe klanten. Je kunt Shopware gemakkelijk integreren met diverse socialmediakanalen (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Snapchat, Tumblr) naar keuze. Goed voor het engagement én de salesfunnel. Je kunt de sociale media met Shopware ook gebruiken als advertentie- of verkoopkanaal.

3.4 Growth hacking

Growth hacking heeft niets te maken met cybercriminaliteit, maar behelst het uitproberen van meerdere marketingtechnieken en -kanalen om uiteindelijk de beste strategie te vinden. Werkt een campagne of strategie? Dan heb je een basis waarmee je verder kunt. Shopware levert de tools die je nodig hebt om data te analyseren en zo meerdere kanalen op hun effectiviteit te testen. Zo verfijn je jouw marketingstrategie doorlopend.

3. Conversie

Geen hoge omzet zonder goede conversiepercentages. Conversieoptimalisatie (CRO) is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor elke webshopeigenaar. Jammer genoeg gebeurt het meten van conversieratio’s nog vaak op gevoel. De focus zou moeten liggen op het verzamelen en analyseren van harde data.

3.1 Conversie optimalisatie

Er zijn diverse tools en trucs waarmee je conversie-optimalisatie een flinke boost geeft.

 • Gebruik doelen en segmenten in Google Analytics, funnels, testrapporten en e-commerce tracking om conversiepercentages te meten.
 • Blijf meten. Met A/B-tests en multivariate tests test je verschillende variabelen en onderdelen van je Shopware-webshop op conversiesucces.
 • Een goede webshop is qua design een lust voor het oog. Dankzij het uitgebreide aanbod aan visuele marketingtools is dat zeker in Shopware geen probleem. Maar voor de meeste klanten weegt functionaliteit nog altijd het zwaarst. Een gebruiksvriendelijke shop is snel en overzichtelijk. Shopware heeft diverse hulpmiddelen die snelheid en gebruiksgemak stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan de plug-in TinyPNG, waarmee je PNG- en JPEG-bestanden kunt comprimeren, of de Shopware Profiler. Met de Profiler kun je tot op de milliseconde precies nagaan hoelang het duurt voor een bepaalde pagina geladen is.

4. Retentie

Je hebt veel moeite gedaan om een trouw klantenbestand op te bouwen. Goed nieuws! Maar die klanten wil je natuurlijk ook behouden. Trouwe klanten doen namelijk vaker herhaalaankopen en zijn de beste reclame die je je kunt wensen. Klantretentie is een combinatie van personalisatie, segmentatie, marketing automation en loyaliteitsprogramma’s.

4.1 Personalisatie

Moderne klanten vragen om een gepersonaliseerde winkelervaring. Shopware is een platform dat heel goed scoort op het vlak van personalisatie. Features als Shopping Experiences en Storytelling maken het mogelijk om inspirerende pagina’s te maken die een verhaal vertellen.

Met behulp van relevante content en veel beeldmateriaal stimuleer je merkvoorkeuren en beweeg je de bezoeker richting een aankoop. Je kunt dus heel gemakkelijk de producten uitlichten waar een individuele klant of bepaalde doelgroep naarstig naar op zoek is

4.2 Segmentatie

Een andere beproefde retentietechniek is het segmenteren van klanten. Dit betekent dat je mensen verdeelt in verschillende groepen, bijvoorbeeld op basis van demografische kenmerken, product- en merkvoorkeuren of aankoopgedrag. Denk aan categorieën als:

 • leeftijd;
 • subcultuur;
 • eerder gedane aankopen;
 • klik- en zoekgedrag;
 • merkvoorkeur.

Met Shopware wordt het segmenteren van klanten een fluitje van een cent. Dat komt vooral door twee enorm handige tools: Customer Streams en Product Streams. Met Customer Streams kun je het klik- en koopgedrag van klanten volgen en segmenteren op twintig verschillende variabelen. Zo kun je individuele klanten content en productsuggesties op maat aanbieden. Het personaliseren van al je marketingkanalen wordt ook een stuk makkelijker: het shopgedrag van de bezoeker geeft je de input die je nodig hebt voor gepersonaliseerde nieuwsbrieven, aanbiedingen of retargeting.

De functionaliteit Product Streams verrijkt de winkelervaring van een klant door hem of haar relevante producten te tonen op basis van het zoek- en aankoopgedrag. Bekijkt een klant bijvoorbeeld een bepaald type camera? Dan toont Product Streams automatisch andere camera’s met vergelijkbare specificaties die de bezoeker mogelijk interesseren. Product Streams is ook inzetbaar voor cross- en upsell. 

4.3 Marketing automation

Marketing automation betekent dat je leads en klanten op de juiste momenten de goede content en informatie stuurt. Je schotelt potentiële klanten dus al in een vroeg stadium van de customer journey gerichte informatie voor om conversie te stimuleren.

Marketing automation valt uiteen in een aantal onderdelen. Je begint met het verzamelen van contactgegevens en het in kaart brengen van de zoekgewoonten van bezoekers. Heb je die info? Dan zet je vervolgens op een geautomatiseerde manier gericht de juiste triggers in. Voorbeelden van zulke, met Shopware te ontwikkelen triggers zijn het sturen van gepersonaliseerde e-mails, linken naar specifieke productpagina’s of het aanbieden van downloadbare content (whitepaper, informatief artikel) die past bij de interesses van de klant.

Met de Shopware-marketingtool Promotions kun je heel snel interessante kortingscampagnes in elkaar zetten. Die kun je vervolgens afzonderlijk en op elk gewenst marketingkanaal inzetten. Bovendien kun je de campagnes koppelen aan specifieke klanten, winkelmandjes of bestellingen. 

4.4 Loyaliteitsprogramma’s

Loyaliteitsprogramma’s zijn ook prima retentietools. Met Shopware is heel veel mogelijk op het vlak van kortings- en loyaliteitsprogramma’s. Het platform heeft een geïntegreerde tool waarmee klanten punten sparen met elke aankoop die ze doen. Die punten kunnen ze vervolgens inwisselen voor een leuke korting.

De abonnementenservice is een andere Shopware-functionaliteit die klanten aan een merk bindt. Abonnees krijgen dan om de zoveel weken of maanden een product geleverd. Ze bepalen zelf om welke artikelen het gaat en hoeveel tijd er tussen de leveringen zit.

FAQ

[et_pb_fmfd_faq_module filter_by_categories=”on” categories=”1315″ _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_fmfd_faq_module]

waarom UX MAZE?

Een team van E-commerce specialisten staat voor je klaar.

Early adopters: Vanaf 2012 zijn we dagelijks bezig met e-commerce.

We hanteren strakke processen met een sterke focus op design & onze passie voor e-commerce.

8 Jaar ervaring met e-commerce. Onze liefde voor e-commerce groeit met de dag!

PORTFOLIO

Een selectie van ons werk!

Pro Car Tuning

Magento 2, Op maat

Handdoek

Magento 2, Template

TOOUDESIGN

Magento 2, B2B, Op maat

Klaar voor online groei?

Laten we samen kijken hoe we jouw webshop laten groeien!
Bel met UX MAZE op +31 (0) 318 24 00 49

✮✮✮✮✮✮✮✮✮✮9,4 van 10 op basis van 15 beoordelingen bij Feedback Company