De waarde van Akeneo PIM voor jouw Magento 2 webshop

Het verrijken en bijwerken van de productinformatie in de verschillende systemen van je Magento-webshop kan een complexe en tijdrovende taak zijn.

 

Zonde, want de uren die je in deze bezigheden steekt, zou je ook kunnen besteden aan verkopen of het actief promoten van je webwinkel.

Gelukkig kan het allemaal een stuk sneller als je alle productgegevens bijhoudt vanuit een centraal punt. Hier komt Akeneo PIM om de hoek kijken. Dit stukje techniek maakt het gemakkelijker om productinformatie bij te houden en bij te werken.

 

Wat is Akeneo PIM precies? Welke functionaliteiten en voordelen biedt deze tool? En hoe koppel je hem aan magento 2?In dit blogartikel geven we je de antwoorden op deze vragen.

Wat is Akeneo PIM?

PIM is de afkorting voor de term product information management. Die verwijst naar systemen die het verkoopproces ondersteunen door het geven van productinformatie. Die informatie volgt de levenscyclus van het product en kan op diverse manieren en via verschillende kanalen (website, online-overzicht, ERP-systeem, gedrukte catalogus) worden aangeboden.

 

Zeker voor klanten die veel via het internet kopen, zijn goede productbeschrijvingen onmisbaar. Je kunt het artikel immers niet zelf aanraken of testen voordat je het product online koopt. Wel zo handig als je dan als klant een goed en eerlijk beeld krijgt voorgeschoteld van wat je kunt verwachten.

Akeneo PIM is een veelgebruikte PIM-tool die is ontwikkeld door het Franse Akeneo. Het bedrijf is opgericht in Nantes en heeft ook kantoren in het Amerikaanse Boston en de Duitse stad Düsseldorf. Akeneo PIM is open source, wat betekent dat het platform bij de ontwikkeling en productie vrije toegang geeft tot de bronmaterialen van het eindproduct. Akeneo PIM maakt gebruik van een OSL 3.0-licentie, terwijl de code beschikbaar is via de gitHub-repository, de populaire marktplaats voor open-sourceprojecten.

Akeneo PIM biedt één centrale plek van waaruit je jouw productinformatie kunt verzamelen, beheren en verrijken. Deze productinformatie kun je vervolgens eenvoudig en snel richting al jouw verkoop- en e-commercekanalen versturen. Een PIM-systeem lijkt qua functionaliteit wel wat op een ETL-oplossing. Ook ETL streeft ernaar om gegevens te extraheren en transformeren met zo weinig mogelijk menselijke ingrepen.

 

Een PIM doet hetzelfde, maar faciliteert ook de menselijke inbreng en verrijking van de data. Daarom maakt een PIM-systeem zoals dat van Akeneo gebruik van een intuïtieve interface. Die maakt de tool ook begrijpelijk en gebruiksvriendelijk voor mensen die technisch wat minder goed onderlegd zijn.

In tegenstelling tot een ERP-systeem, dat zich vooral focust op transactionele data (denk aan prijzen, productspecificaties en voorraden), is een PIM toegespitst op productdata. Dit maakt het tot een ideale partner voor het marketen van een product. Aanvullende informatie, zoals productvideo’s en uitgebreide omschrijvingen, worden opgeslagen in een PIM, waarna de info gedistribueerd kan worden naar verschillende kanalen. Het grote voordeel is dat de data door alle kanalen op een uniforme manier worden weergegeven. Niet onbelangrijk, aangezien de moderne consument via elk kanaal dezelfde beleving verwacht. 

Akeneo implementeren & koppelen met Magento 2?

Wil je de kracht van Akeneo mee maken en deze PIM koppelen met Magento 2? Lees meer over onze Akeneo diensen. 

Wat kun je met Akeneo PIM?

Om in kaart te brengen waarom Akeneo PIM van waarde kan zijn voor jouw Magento-webshop, is het zaak om allereerst de belangrijkste functionaliteiten van het systeem eens goed onder de loep te nemen.

Data uit verschillende systemen bundelen

Zeker als je een grote, complexe webshop beheert, is de kans groot dat je behoorlijk wat informatie verspreid over verschillende systemen hebt opgeslagen. Niet altijd even overzichtelijk, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer lijkt te zien. Akeneo PIM stelt je in staat om informatie uit bestaande bronnen, bijvoorbeeld je ERP-systeem of database van leveranciers, samen te brengen op een centraal punt. Daarnaast kun je de gegevens die je wilt integreren in je datacatalogus met Akeneo PIM ook definiëren en opschonen.

Productbeschrijvingen verrijken

Wellicht kom je na het doorspitten van je webshop tot de conclusie dat bepaalde productbeschrijvingen op de site een stuk beter kunnen. Misschien zijn ze lichtelijk verouderd of niet boeiend en uitnodigend genoeg om potentiële klanten te verleiden tot een aankoop.

Maar het per artikel, een voor een bijwerken van de productinformatie- en beschrijvingen is door het extra zoekwerk misschien een taak waar je niet genoeg tijd voor hebt. Met Akeneo PIM kun je productbeschrijvingen vanaf een centrale plek verrijken. Voeg bijvoorbeeld de  technische specificaties van of extra gebruiksinformatie over een product toe. Daarnaast kun je ook extra CTA’s invoegen of de teksten een uitnodigender karakter meegeven.

Classificeren en catalogiseren

Akeneo PIM geeft je ook de optie om producten en de bijbehorende beschrijvingen te classificeren, bijvoorbeeld op functie, merk of kleur. Op die manier kun je artikelen koppelen aan een of meerdere catalogussen of databases. Een goede manier om meer overzicht binnen je productbestand te creëren.

Het indelen van producten doe je door attributen aan een item toe te kennen en artikelen binnen een productgroep te plaatsen. Vervolgens kun je ze gemakkelijk en centraal beheren. Het overzicht wordt behouden door de verschillende duidelijke tabs, waardoor alle informatie over een product zowel eenvoudig te vinden als aan te passen is.

Importeren en exporteren van data

Het importeren van data zoals Excel- en GSV-bestanden wordt met Akeneo PIM een koud kunstje. Ook het exporteren van data is geen probleem. Sterker, dankzij de geavanceerde filteropties is het zelfs mogelijk om alleen informatie te exporteren waar je op een gegeven moment specifiek naar op zoek bent. 

Productinformatie vertalen

Het internet heeft geen grenzen. Een webshop is daarom een prima platform voor het bedienen van een internationaal klantenbestand. Heb je een meertalige webwinkel? Akeneo PM biedt in dat geval uitkomst met een vertaalfunctionaliteit die het vertalen een stuk gemakkelijker maakt.

Serenity Mode in de cloud

Hosten en werken in de cloud wordt steeds populairder. Het geeft je meer flexibiliteit omdat je niet aan een vaste werkplek of bepaald apparaat gebonden bent. Tegelijkertijd neemt de kans op het kwijtraken van data af. Ook Akeneo PIM is prima te gebruiken in de cloud.

 

Als je de enterprise-editie in de cloud laat draaien, wordt ook de SaaS-functionaliteit ‘Serenity Mode’ beschikbaar voor jouw webshop. Serenity Mode voorziet in een plug-and-playoplossing die automatisch upgrades uitvoert. Zo beschikt de gebruiker altijd over de laatste, volledig bijgewerkte versie van Akeneo PIM.

Verschillende kanalen beheren

Een goede marketingstrategie wendt uiteenlopende verkoop- en promotiekanalen aan om een webwinkel en de bijbehorende producten onder de aandacht van potentiële klanten te brengen. Akeneo PIM is een prima stukje gereedschap voor het managen van een multimediale marketingcampagne. Printmedia, mobiele applicaties, sociale media en marktplaatsen; met Akeneo PIM kun je al die kanalen prima op elkaar afstemmen vanuit één centraal punt.

 

Zo ontstaat uniformiteit binnen de diverse marketinguitingen en krijgt jouw webshop sneller een duidelijk herkenbaar profiel. Met behulp van speciale web to print software kun je productteksten en foto’s ook gemakkelijk exporteren en gebruiken voor een gedrukte catalogus.

Koppelen aan Magento 2

Een belangrijk kenmerk van Akeneo PIM is dat de tool gemakkelijk te koppelen is aan diverse e-commerceplatformen. Zeker omdat Akeneo gebruikmaakt van open source, is het PIM ook uitstekend te gebruiken in combinatie met Magento 2, een van de populairste en veelzijdigste platforms op de huidige e-commercemarkt.

 

Een extra voordeel, dat zeker een positieve uitwerking heeft op de comptabiliteit van Akeneo PIM met Magento, is dat sommige Akeneo-sofwareontwikkelaars vroeger voor Magento hebben gewerkt. Zij weten dus precies welke mogelijkheden er zijn om Magento aan andere softwarepakketten te koppelen.

Er zijn verschillende manieren om Akeneo PIM te koppelen aan een webshop in Magento 2. Een populaire en betrekkelijk eenvoudige optie is het gebruiken van PIMGento. Deze extensie maakt het mogelijk om je Akeneo-catalogus rechtstreeks over te zetten naar de Magento-database.

 

PIMGento geeft je ook de keuze: handmatig importeren of gebruikmaken van een geautomatiseerde import. Je kunt ook kiezen voor het native in- en uitvoersysteem van Magento. Het nadeel is dat dit een stuk trager is dan PIMGento. Akeneo PIM maakt ook automatisch rewrites aan als product- of categorietitels veranderen. Handig vanuit SEO-oogpunt omdat oude URL’s automatisch gelinkt worden naar de nieuwe.   

Omdat een PIM-systeem met al je softwarepakketten moet kunnen samenwerken, is iedere PIM-implementatie eigenlijk een maatwerkproject. Hoeveel werk en tijd het installeren van een PIM uiteindelijk kost, hangt af van je specifieke behoeften en wensen.

 

Het grote voordeel van een maatwerkproject is dat het resultaat perfect aansluit op alle benodigde systemen die je gebruikt voor het ondersteunen en verrijken van je Magento-webshop. Akeneo PIM is een functionele aanvulling op Magento 2. De tool levert bijna alles wat nog iets beter kan in of niet helemaal wordt gedekt door Magento 2.

De belangrijkste voordelen van Akeneo PIM

Nu we weten wat Akeneo PIM is en doet, is het tijd om een blik te werpen op de belangrijkste voordelen van de tool. Wat schiet je er in de dagelijkse praktijk nu echt mee op als je hem koppelt aan je Magento-shop?

Tijdswinst

Akeneo PIM geeft je één plek om jouw productinformatie te verzamelen, te beheren en te verrijken. De productinformatie kan van daaruit eenvoudig richting alle door jouw gebruikte verkoop- en e-commercekanalen worden gestuurd.

 

Het inzetten van een PIM-systeem levert vaak enorme tijdwinsten op, aangezien productinformatie veel sneller toegevoegd, aangevuld of verrijkt kan worden. Met de datapublisher van Akeneo PIM kun je bovendien volledige datasets ontsluiten en publiceren, onder meer in printuitgaven.

Meer gebruiksgemak

Het beheren, aanvullen en wijzigen van productinformatie wordt dankzij Akeneo PIM een beduidend prettigere bezigheid. Het systeem is flexibel, terwijl de interface gebruiksvriendelijk is, ook als je geen door de wol geverfde wizzkid bent. Het beheren van productinformatie wordt dus een stuk eenvoudiger voor elke webshopbeheerder

Kwaliteitswaarborg

Akeneo PIM reikt de gebruiker diverse handvatten aan voor het waarborgen van de kwaliteit van de aangeboden productinformatie. Zo kun je onder meer terugvallen op volledigheidsscores (bevat de beschrijving alle essentiële informatie over het product?), statussen en verschillende gebruikersrollen.

Gratis versie en enterprise-editie

Afhankelijk van het karakter van jouw webshop en het beschikbare budget, kun je kiezen voor een gratis community-versie of een betaalde enterprise-editie. De community-editie is vrij van maandelijkse kosten of licenties. De enterprise-editie vergt wel een financiële investering, maar biedt ook meer mogelijkheden en functionaliteiten. Maar zeker kleine en middelgrote webshops komen met de gratis versie al een heel eind.

Koppelbaar met talloze systemen

Akeneo PIM is niet alleen goed aan Magento, maar ook aan een divers spectrum aan andere systemen te koppelen. Denk aan een breed scala aan ERP-systemen, boekhoudsystemen (bijvoorbeeld Exact en Twinfield), mobiele apps en voorraadsoftware. Voorbeelden van het laatste softwaretype zijn point of sale systems (POS).

Betere performance door het offloaden van functies

Om te kunnen beschikken over extra functionaliteiten die niet standaard in Magento zitten, gebruiken veel webshops plug-ins. Een (te) groot aantal plug-ins kan echter een nadelige invloed hebben op de laadsnelheid en performance van je shop. Akeneo PIM stelt je in de gelegenheid om functies over te hevelen naar de PIM-tool. Hierdoor kun je profiteren van extra functionaliteiten, terwijl je Magento-webwinkel gewoon soepel blijft draaien. De PIM-tool biedt ook synchronisatiemogelijkheden in realtime. 

Beter voorraadbeheer

Voorraadbeheer kan een uitdagende en ingewikkelde taak zijn, zeker als je een uitgebreid assortiment aan producten hebt. Als je zowel on- als offline verkoopt, is het nog lastiger om het overzicht te behouden. Je hebt dan immers niet alleen te maken met webshopvoorraden en bulkvoorraden, maar ook met goederen die in je winkelpand of op display staan.

Met Akeneo PIM wordt het een stuk eenvoudiger om je voorraad op orde te krijgen. De tool maakt het mogelijk om meerdere voorraadposities aan te houden en deze, bijvoorbeeld per evenement of context, correct bij te werken. Door de product- en voorraadinformatie los van Magento te beheren, kun je alle voorraadbewegingen over de verschillende locaties onder controle houden en ze inzichtelijk in één interface weergeven.

Bewerken en vertalen

Met Akeneo PIM kun je productbeschrijvingen en andere info gemakkelijk en snel bewerken. Definieer de kenmerken die je nodig hebt, vertaal je informatie in een handomdraai in zoveel talen als je wilt, voeg mediabestanden toe en hou de wijzigingen in de productgeschiedenis nauwgezet bij.

Conclusie: PIM heeft meerwaarde

Het is duidelijk dat het koppelen van je Magento-webshop aan Akeneo PIM de nodige voordelen heeft. Het bijwerken of verbeteren van productinformatie wordt eenvoudiger en minder omslachtig. Tegelijkertijd stelt een PIM-tool je in staat om die info te verspreiden over een veelvoud aan marketingkanalen. Omdat Magento 2 en Akeneo PIM elkaar prima aanvullen en beide open source zijn, is het koppelen van de twee ook geen al te lastige klus. Bekijk onze Akeneo diensten.

Wil je nog meer weten over de mogelijkheden die Akeneo PIM biedt? Of wil je weten hoe je de tool koppelt aan jouw Magento-webshop? Dan ben je bij UX Maze aan het goede adres. Wij kennen alle ins en outs van Magento. De experts van UX Maze houden zich bovendien al jarenlang bezig met het verbeteren van webshops. Wij beantwoorden dan ook graag al je vragen over Magento en Akeneo PIM! Neem contact voor de mogelijkheden.