Support voor Magento 1.9 gaat stoppen: wat moet ik doen?

Heel veel webshops maken nog steeds gebruik van Magento 1.9. Niet zo vreemd, want dit razend populaire en gebruiksvriendelijke e-commercepakket heeft zijn waarde in de loop der jaren meer dan bewezen. Toch is de technologie achter Magento 1.9 langzaamaan verouderd.

 

Dit gegeven plaveide dan ook het pad naar de komst van Magento 2.0 in 2015. Inmiddels heeft Magento bekendgemaakt dat de support voor 1.9 in de toekomst zal worden stopgezet. Wat betekent dit voor jouw Magento 1.9-webshop? En wat zijn de opties voor webshopeigenaren die nog steeds Magento 1.9 of zelfs oudere versies gebruiken? In dit artikel tonen we het je en leggen we uit wat de beste optie per situatie is.

De populariteit van Magento 1.9

Magento 1.9 vormt al jaren het platform van voorkeur voor een keur aan webshops. Sterker, Magento is inmiddels uitgegroeid tot het meest gebruikte open source e-commercepakket ter wereld. Het heeft een marktaandeel van bijna twintig procent.

 

Dit betekent dat veel ontwikkelaars bekend zijn met het systeem en dat ze er snel en efficiënt in kunnen bouwen. De grote vertrouwdheid met het platform zorgt er ook voor dat voor de meeste problemen in 1.9 in een handomdraai goede oplossingen gevonden kan worden.

 

Dankzij het grote aantal beschikbare plug-ins en modules biedt Magento 1.9 tevens ruimte aan een grote variëteit aan interessante en nuttige functionaliteiten. Ideaal natuurlijk voor een dynamische internetomgeving als een webshop.

Magento 1.9 is verouderd

Het nadeel van de lange levensduur van Magento 1.9 is dat de basis van het platform wordt gevormd door een inmiddels toch wel wat verouderd systeem. De technieken zijn niet altijd even efficiënt meer, terwijl ook de basiscode die Magento 1 gebruikt tamelijk zwaar is.

Vandaar ook de introductie van Magento 2.0 in 2015. Inmiddels heeft Magento bekendgemaakt dat het voortaan alle pijlen gaat richten op Magento 2. Het gevolg van die beslissing laat zich raden: alle toekomstige upgrades en ondersteuning zullen richting 2.0 en zijn opvolgers gaan. Aanvankelijk betekende dit volgens Magento dat de support voor 1.9 in november 2018 definitief zou stoppen, echter kwam Magento op 7 september 2018 met de nieuws dat zij Magento 1 zullen ondersteunnen tot juni 2020. Lees hier de officele aankondiging van Magento.

 

Vanaf het moment dat Magento communiceert dat de support daadwerkelijk stopt, hebben gebruikers 18 maanden de tijd om over te stappen op Magento 2. Omdat de verwachting is dat dit moment niet heel lang meer op zich laat wachten, komen webwinkeleigenaren met Magento 1.9 op enig moment voor een belangrijke keuze te staan: snel of geleidelijk overstappen naar Magento 2?

Geen beveiligingsupdates meer voor Magento 1.9

Om te bepalen of je nu snel of op de wat langere termijn de overstap naar Magento 2 maakt, is het natuurlijk allereerst belangrijk om te kijken naar wat er precies allemaal gaat stoppen als de support voor Magento 1.9 uiteindelijk verdwijnt.

 

Het is namelijk niet zo dat deze versie na het stopzetten van de support helemaal wordt opgedoekt en verdwijnt. Het systeem kan ook theoretisch dus nog na dit tijdstip gewoon worden gebruikt. Maar verstandig is het niet.

 

Het verdwijnen van support betekent bijvoorbeeld dat gebruikers van 1.9 op een gegeven moment geen toegang meer hebben tot nieuwe features en functionaliteiten.

Zo verliest jouw webshop dus al snel alle groeimogelijkheden. Met het verdwijnen van de support vanuit Magento ontvangen de versies 1.9 en lager bovendien ook geen veiligheidsupdates en actuele security patches meer.

Onveilige webshop

Te lang doorgaan met 1.9 is vanuit veiligheidsoogpunt dan ook vragen om problemen. Zeker omdat Magento erg populair is, gaan hackers graag op zoek naar lekken in dit pakket. Veiligheidslekken bij onveilige websites kunnen vervolgens op grote schaal misbruikt worden.

Dit probleem speelt bij Magento 1.9 extra sterk, aangezien veel webshops op het systeem draaien. Daarnaast is Magento natuurlijk een open sourcesysteem. Als de beveiliging niet op orde is, wordt het platform extra kwetsbaar voor cyberaanvallen.

 

De gevolgen: een webwinkel die niet meer naar behoren werkt of klantgegevens en ordergegevens die door kwaadwillende derden worden gestolen of gemanipuleerd. Je hoeft alleen maar naar het WannaCry-incident te kijken om te zien hoe belangrijk een veilige website is en wat er allemaal kan gebeuren als gehaaide cybercriminelen via de achterdeur weten binnen te komen.

Het is belangrijk om te weten dat Magento 2 veel meer is dan een van extra features voorziene upgrade van 1.9. Het is een volledig nieuw platform, dat feitelijk vanaf de grond is opgebouwd. Magento 2 kent dan ook een andere interne architectuur en heeft andere systeemeisen dan zijn oudere broer.

 

De overzichtelijke folderstructuur betekent tevens een geheel andere indeling. Met Magento 2 haal je dus een geheel nieuw platform in huis. Een overstap naar dit systeem gaat bestaande webshops dan ook geld en tijd kosten. Omdat Magento 2 een gloednieuwe kern heeft, ontkom je namelijk niet aan een volledig schone installatie.

Transitie van Magento 1.9 naar Magento 2

Het is dus duidelijk dat het overstappen op Magento 2 wel wat meer voeten in de aarde heeft dan het uitvoeren van een update of het downloaden van een nieuwe extensie voor uw webshop. Het loont zich dus om de op termijn onvermijdelijke overgang naar het nieuwe systeem goed in te plannen.

 

Beschik je momenteel over een goed functionerende en stabiele webshop die nog draait op 1.9? Dan is er geen reden om haast te maken met de overstap. De huidige versie is voorlopig nog prima en probleemloos te gebruiken. Toch loont het zich wel om alvast in beweging te komen. De beste aanpak voor gebruikers van 1.9 is om op korte termijn de voorbereidingen voor de migratie naar Magento 2 in kaart te brengen.

 

Alle functionaliteiten moeten uiteindelijk namelijk verhuisd of opnieuw ontwikkeld worden. Denk bijvoorbeeld aan elementaire webshoponderdelen zoals thema’s, het design, data, klantgegevens, producten en belangrijke koppelingen. Het is dan ook een goed idee om het stappenplan te volgen dat we hieronder kort bespreken.

Overstap naar Magento 2?

Breng jouw overstap kosten in kaart. Start onze prijsindicatie tool gratis. Ontvang direct jouw investing binnen 10 minuten. (Vrijblijvend & Direct)

Hosting kiezen

Magento 2 stelt andere eisen aan je systeem dan 1.9. Check dus altijd of de huidige hostingomgeving alle Magento 2 hosting eisen ondersteunt. Je hebt immers geen medewerkers die de koper te woord kunnen staan. Met een uitgebreide, maar tevens vlot geschreven en prettig leesbare productomschrijving, worden prangende vragen van de klant toch beantwoord. Zo verdwijnt de factor onduidelijkheid als een mogelijke hinderpaal voor een aankoop.

Huidige webshop inventariseren

oordat je de migratie naar Magento 2 in gang zet, is het goed om de huidige webshop aan een goede screening te onderwerpen. Welke modules en functionaliteiten zijn absoluut onmisbaar voor jouw webwinkel? En zijn die modules, of varianten ervan, ook beschikbaar in Magento 2? Bevat de huidige webshop veel koppelingen die maatwerk vereisen? Dit zijn allemaal factoren waar terdege rekening mee moet worden gehouden voordat de transitie naar Magento 2 gemaakt kan worden.

Data migreren

De laatste stap in het proces is het overzetten van alle data naar de nieuwe Magento 2-webshop. Gelukkig biedt Magento zijn klanten op dit vlak de helpende hand. Het bedrijf stelt namelijk een handige Data Migration Toolkit beschikbaar. Hiermee kunnen configuratiesettings, producten, categorieën, klantgegevens, bestellingen, verlanglijstjes en beoordelingen overgezet worden.

 

De toolkit is geen module, maar een hulpmiddel voor ontwikkelaars om de data van je huidige Magento 1-webshop te migreren naar de fonkelnieuwe Magento 2-omgeving.

Wegwijs worden in Magento 2

Nadat alle functionaliteiten in kaart zijn gebracht, is het zaak om wegwijs te worden in Magento 2. Hoewel de admin-kant redelijk overeenkomt met die van 1.9, verschilt de techniek en opbouw van Magento 2 wel sterk van Magento 1. Vooral de responsieve interface van Magento 2 vormt een heel verschil met die van zijn voorganger.

 

Hier bekend mee worden vergt dus wel wat oefening. Voordat je begint met het daadwerkelijke beheer van de webshop in Magento 2, is het daarom goed om alvast te kijken hoe het systeem reageert en presteert. Dat kan bijvoorbeeld door al wat met het platform te spelen in een speciale demoshop.

Oudere versies en nieuwe webshop

Draait jouw webshop nog op een oudere versie dan Magento 1.9? Of ben je van plan om een gloednieuwe of extra webwinkel te openen? Of heb je een website die hoge eisen stelt aan de techniek? Dan is het zinvol om gelijk voor Magento 2 te kiezen. De prestatiewinst ten opzichte van Magento 1.8 en oudere versies is dermate groot dat een migratie de extra kosten en moeite meer dan waard is.

 

Een gebruiksvriendelijke en toegankelijke interface, diverse extra functionaliteiten, meer snelheid en de mogelijkheid om meer betaalkanalen in een webshop te integreren; het zijn zomaar een paar voordelen die samengaan met het gebruiken van Magento 2. Bovendien zal het platform de komende jaren uitgebreid worden met nieuwe extensies en updates.

 

Zo investeer je dus ook gelijk in een webshop die toekomstproof is en nog vele jaren meekan. Het spreekt voor zich dat de keus bij het opzetten van een nieuwe webwinkel helemaal snel is gemaakt. Je kunt dan gelijk gebruikmaken van alle noviteiten van Magento 2 zonder een duur en tijdrovend migratietraject af te hoeven leggen.

 

Het is ook mogelijk om nog eventjes wachten op Magento 2.2, dat in september van dit jaar op de markt komt. Deze recente update is vrij van enkele bugs en schoonheidsfoutjes die in de eerste versie van Magento 2 nog de kop opstaken.

Conclusie

Het ideale tijdstip voor een migratie naar Magento 2 is niet te geven en hangt grotendeels af van het type webshop. Gebruikers van Magento 1.9 kunnen voorlopig nog wel even vooruit met hun huidige webshop. Toch is het wel belangrijk om in beweging te komen door tijdig in te spelen op toekomstige ontwikkelingen.

 

Maak alvast een goed omlijnd plan voor de overstap en wacht hier zeker niet mee tot het laatste moment. Door je alvast in de techniek en bijzonderheden van Magento 2 te verdiepen, zal de uiteindelijke overgang straks ook een stuk soepeler verlopen!

Advies bij UX MAZE

Ontvangt je graag gedegen advies over een eventuele overstap naar Magento 2? Of wil je jouw persoonlijke situatie goed in kaart brengen voordat je eventueel overstapt?

 

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met UX MAZE. Als langjarige Magento Solution Specialist helpen wij je graag met het zoeken naar een perfecte en maatgerichte oplossing.