Magento webshop: kiezen voor een Magento thema/template of maatwerk?

Magento webshop: kiezen voor een Magento thema / template of maatwerk?

Het ontwerp van je webshop is een belangrijke eyecatcher. Onderzoek leert dat de eerste indruk die een site opwekt vaak bepalend is voor het verdere surfgedrag van een bezoeker. Een aantrekkelijke en overzichtelijke vormgeving is dan ook vaak een trigger om meerdere pagina’s binnen een webshop te bekijken.
Bij het kiezen van een design voor je Magento webshop krijg je onherroepelijk met de volgende vraag te maken: gebruik ik een thema / template of ga ik voor maatwerk? In deze blog laten we je zien wat de belangrijkste voor- en nadelen van deze twee opties zijn.

Thema’s/templates in Magento

Thema’s of ook templates genoemd zijn kant-en-klare ontwerpen voor Magento-webshops. De keuzemogelijkheden zijn tegenwoordig enorm, zowel voor Magento 1 als het nieuwere Magento 2. Er zijn algemene thema’s / templates (bijvoorbeeld Cocinelle, Orienko en Ninth) die geschikt zijn voor vrijwel elk shoptype, maar ook thema’s / templates die speciaal zijn ontworpen voor een bepaald type webwinkel.

Populaire voorbeelden van op specifieke winkeltypen gerichte thema’s / templates voor Magento zijn Cogito (mode), ClickBuy (supermarkten, megashops), StartElectro (consumentenelektronica), GrandCosmetics (cosmetica), Garrient Organic Food (voedingsmiddelen), RedDragon (martial arts), Delcoman (lingerie en ondergoed), Jewelrus (sieraden), OlympicChamps (sportartikelen en sportkleding) en MagicToy (speelgoed en kindergeschenken).

 

Sneller ontwerpen met thema’s / templates

Het gebruiken van thema’s heeft zeker een aantal voordelen. Het maken van een goed ontwerp voor je webshop kan een behoorlijk tijdrovend proces zijn.

 

Het creëren van een uniform uiterlijk voor de hele site, de overzichtelijkheid bewaren en de juiste triggers inbouwen die klanten bewegen om verder te klikken en een aankoop te doen, het is geen klus die snel even geregeld is.

 

Door te kiezen voor een thema, hoef je naar veel van de bovengenoemde taken amper nog om te kijken. Een ready made thema is vooraf al helemaal omgezet naar de juiste bestanden en dus snel en gemakkelijk te installeren.

 

Dit betekent dus ook dat je geen programmeur nodig hebt en gelijk na het kopen van een thema aan de slag kunt gaan met het ontwerpen en inrichten van je Magento-webshop.

Overige voordelen van thema’s / templates

Behalve gebruiksgemak en snelheidswinst, hebben vooraf ontworpen thema’s voor je Magento-webshop nog een paar voordelen. We zetten ze kort voor je op een rij.

 

 • Lage kosten. Er zijn al Magento thema’s te koop voor een kleine zestig euro. Veel van de professioneel ogende of op een specifiek winkeltype gerichte thema’s zijn wat duurder, maar toch nog altijd een stuk goedkoper dan maatwerk.
 • Kant-en-klare thema’s zijn betrekkelijk gemakkelijk te installeren, waardoor je geen programmeur of professionele webdesigner nodig hebt.
 • Je krijgt al voordat de shop live gaat te zien wat je kunt verwachten. Dit geldt zowel voor de visuele als technische kant van het verhaal.
 • Je kunt sneller online zijn en beginnen met marketing.

Minder uniek

Toch kleven er ook wel wat nadelen aan het gebruiken van kant-en-klare templates voor het vormgeven van je webshop. Een van de duidelijkste is het gebrek aan uniciteit. Aangezien sommige templates al duizenden keren zijn verkocht, en dus ook door een groot aantal webwinkels worden gebruikt, heeft jouw webshop geen uniek uiterlijk.

 

Dit kan een nadeel zijn, zeker in een tijd waarin webshops als paddenstoelen uit de grond schieten en de internetconsument door de verruimde keuzemogelijkheden dus ook steeds kritischer wordt.

 

Nadelen van kant-en-klare thema’s voor Magento

Buiten een gebrek aan uniciteit heeft het gebruiken van standaard-templates voor je Magento-shop nog enkele additionele nadelen.

 

 • De templates zijn meestal niet afgestemd op jouw specifieke wensen en bedrijfsdoelen. Op dit vlak biedt maatwerk een breder spectrum aan mogelijkheden.
 • Je moet goed opletten met de kwaliteit. Er zijn namelijk ook matig geprogrammeerde templates op de markt die geen rekening houden met webstandaarden, SEO of de bijzonderheden van verschillende browsers. Dit laatste kan er bijvoorbeeld toe leiden dat winkelpagina’s niet altijd goed worden weergegeven op bepaalde apparaten. Dit probleem speelt tegenwoordig minder omdat de meeste nieuwe templates responsive zijn.
 • Voor het updaten en upgraden van je Magento-webshop ben je afhankelijk van de themabouwer. Indien er geen geschikte versie beschikbaar is, moet je wachten.
 • Om toegang te krijgen tot de nieuwe versie van een thema, moet je een vast bedrag per jaar betalen.
 • Templates bevatten bijna altijd meer functionaliteiten en codes. Hierdoor wordt je webshop trager en kunnen er problemen ontstaan bij het installeren van nieuwe extensies.

Magento maatwerk: de voordelen

Met maatwerk voor Magento stem je de vormgeving en indeling van een webshop af op jouw specifieke wensen en behoeften. Je kunt bijvoorbeeld kleurenschema’s en lettertypen kiezen die helemaal passen bij jouw smaak en ook aansluiten bij je overige bedrijfscorrespondentie.

 

Dit geeft je de mogelijkheid om een geheel eigen draai aan je thema te geven en een unieke webshop te creëren die zich uiterlijk echt onderscheidt van de massa.

 

 • Meer flexibiliteit. Het kan zijn dat je in de loop der tijd nieuwe ideeën krijgt of dat je wensen en voorkeuren veranderen. Met een vooraf gemaakte thema is de ruimte om veranderingen aan te brengen beperkt, terwijl je met maatwerk alle kanten op kunt.
 • Maatwerk stelt je ook in staat om meer aandacht te besteden aan de mobiele versie van je site. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van mobile-first-strategie om een betere mobiele webshop te maken.
 • Maatwerk bevat wat precies nodig is, waardoor je niet te maken krijgt met extra functies of codes. Dit zorgt ervoor dat je webshop snel is en eenvoudiger te onderhouden en te updaten wordt.
 • Maatwerk biedt doorgaans ook meer ruimte voor goede beveiligingstoepassingen.

Nadelen van Magento maatwerk

De mogelijkheden zijn dus enorm als je gebruikmaakt van maatwerk voor je Magento-webshop. Maar Magento-maatwerk betekent ook een extra investering. Magento webwinkel ontwikkeling met een op maat gemaakt design is duurder dan de kant-en-klare templates. Bovendien heb je ook te maken met een klus die meer technische kennis en ontwikkelvaardigheden vereist.

 

Tenzij je zelf op het gebied van ontwikkeltechniek heel goed onderlegd bent, heb je dus de hulp van een externe partij nodig bij het ontwikkelen en installeren van maatwerkoplossingen.

 

Conclusie

Of je kiest voor Magento maatwerk of bestaande thema’s / templates heeft grotendeels te maken met je eigen voorkeuren, de producten die je verkoopt en de concurrentie. Maar ook het type webshop dat je beheert speelt een rol.

 

Heb je een standaardproduct of technisch product waarbij branding slechts een bescheiden rol speelt? Dan is het interessant om een template in te zetten. Als branding bij jouw producten of bedrijf een belangrijke rol speelt, is maatwerk altijd de juiste strategie om te hanteren.

 

Maatwerk levert extra flexibiliteit en serieuze voordelen op. De kans dat je veel kunt investeren in de aankleding van je shop is natuurlijk ook groter als je een grote winkel beheert.

Expertise van UX MAZE

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw Magento-webshop vorm te geven? Of ontvang je graag advies over de te maken keuze tussen maatwerk of ready templates?

 

Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Bij UX Maze kennen we alle ins en outs van Magento en kunnen we je prima helpen bij het nemen van de juiste beslissingen.

Magento 2 en b2b: een goede match?

Magento 2 en b2b: een goede match?

De b2b-markt stelt andere en vaak hogere eisen aan een e-commerceplatform dan het reguliere klantencontact. Denk bijvoorbeeld aan extra functionaliteiten en verschillende autorisatieniveaus voor de mensen die met het systeem werken.

 

Magento is zich hier terdege van bewust en heeft met het ontwerpen van Magento 2 ook rekening gehouden met de b2b-markt. In dit artikel laten we zien waarom Magento 2 ook uitstekend bruikbaar is voor b2b-doeleinden en op dat vlak een streepje voor heeft op zijn voorlopers. Magento B2B webshop oplossing van UX MAZE.

 

Het groeiende belang van b2b

Dat e-commerce een belangrijk hulpmiddel is voor het verhogen van conversie en vergroten van je omzet is in de wereld van business-to-customer inmiddels een wijdverbreid inzicht. Maar dit besef begint ook langzaam door te dringen op het business-to-businessvlak.

 

Uit onderzoek van researchbureau Forrester blijkt dat in de Verenigde Staten de omzet uit b2b de inkomsten uit b2c inmiddels ruimschoots heeft overschreden. Bovendien geeft ruim 90 procent van de Amerikaanse b2b-klanten aan graag online herhalingsaankopen te doen.

 

Hoewel de b2b-markt ook in Nederland groeiende is, valt er nog wel wat te winnen op het vlak van e-commerce. Volgens onderzoek van Jelba heeft bijna de helft van de technische groothandels in Nederland nog geen productcatalogus online staan. In 55 procent van de gevallen staan er wel producten online, maar moet je een account aanmaken en inloggen om ze in een b2b-omgeving te kunnen bekijken.

 

Weinig affiniteit met e-commerce en onwillige ERP-systemen worden vaak genoemd als redenen voor het achterblijven van groothandels op het gebied van online b2bmarketing. Daarnaast zijn veel bedrijven een beetje sceptisch over de licentiekosten die komen kijken bij het aanschaffen van een gesofisticeerd b2b-systeem.

Klantbeleving en b2b

De opkomst en groeiende populariteit van webshops hebben ook hun weerslag op het b2b-landschap. Inkopers zijn net mensen en bestellen in hun vrije tijd ook steeds vaker producten online.

 

Hierdoor maken ze kennis met de voordelen die gepaard gaan met het kopen bij goede webshops: snelheid, gebruiksgemak, service, zoekmachinevriendelijkheid en een stukje markt- en productbeleving.

 

Ook bij het doen van zakelijke inkopen zal die persoon zich steeds meer online oriënteren. Dit scheelt namelijk tijd en een hoop kosten in de vorm van besparingen op telefoontjes en papier. Bij het online inkopen wordt de b2b-inkoper helaas maar al te vaak met een andere realiteit geconfronteerd dan de gewone internetconsument.

 

De vindbaarheid van de producten is vaak slecht, terwijl de informatievoorziening lang niet altijd actueel of afdoende is. De opmars van Alibaba en andere onlinespelers bewijst dat de wens en noodzaak tot verandering ook in de b2b-wereld inmiddels aanwezig is.

Voordelen van een e-commerce-platform voor business-to-business

Het uitrollen van een goed e-commerceplatform voor b2b-doeleinden brengt natuurlijk een aantal belangrijke voordelen met zich mee. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje.

 

 • Het automatiseren van processen wordt gemakkelijker. Dat is goed voor de workflow en scheelt tijd.
 • Je maakt het bestelproces voor b2b- en eindklanten sneller en minder omslachtig.
 • De informatie rondom je productassortiment wordt beheersbaarder en makkelijker deelbaar. Je hoeft niet op verschillende plekken van alles aan te passen of elke kleine wijziging meer door te geven aan externe partijen. In plaats daarvan kun je informatie relatief eenvoudig distribueren vanuit een centraal systeem.

Soepele overgang

Om de overstap naar e-commerce zo soepel mogelijk te laten verlopen, is Magento ingesprongen op de groeiende vraag naar b2b-functionaliteiten. Een goed voorbeeld daarvan is de speciale b2b-module voor Magento Enterprise.

 

Die module vervangt de software op maat die voorheen nodig was om b2b-functionaliteiten in te bouwen in Magento. Zo’n gestandaardiseerde, ingebakken module maakt het hele b2b-proces een stuk gemakkelijker en overzichtelijker.

 

De stap van Magento is een succes gebleken, want Internet Retailer riep Magento in 2017 uit tot het grootste e-commerceplatform voor business-to-business.Zeker als het gaat over b2b is het wel verstandig om onderscheid te maken tussen het Magento Open Source Platform en Magento Commerece voorheen bekend als Enterprise. De eerste versie is gratis en bevat de belangrijkste basisfunctionaliteiten om te starten met e-commerce.

 

Als je maandelijks vele duizenden bezoekers en orders verwerkt, een heel groot productassortiment (denk aan 50.000 of meer) hebt dat online moet en een jaarlijkse omzet van een half miljoen euro of meer draait, is het een goed idee om te kiezen voor Magento Commerce voorheen bekend als Enterprise.

De belangrijkste b2b-functionaliteiten in Magento 2

Accountbeheer

Een kenmerk van b2b-klanten is dat ze vaak meerdere inkopers met verschillende rollen hebben. Dit leidt ertoe dat het beheren van accounts vaak een complexe aangelegenheid is. In Magento 2 valt dat reuze mee omdat je in het hoofdaccount verschillende rollen en accounts kunt aanmaken.

 

Je kunt juniorinkopers bijvoorbeeld toestaan om producten op de bestellijst te plaatsen, maar het daadwerkelijk afrekenen alleen reserveren voor ervaren en met meer bevoegdheden uitgeruste seniormedewerkers. Daarnaast kun je bepaalde accounts bedrijfskrediet geven. Zo wordt bestellen gemakkelijker en houd je de volledige controle over achteraf te betalen facturen.

Offerte-aanvragen afhandelen

Offertes zijn meestal de eerste stap in het verkoopproces. Met Magento Commerce (Enterprise) kun je offerte-aanvragen gemakkelijk afhandelen. Klanten kunnen producten in de winkelmand plaatsen en vervolgens een offerte aanvragen. De klant kan hierbij ook persoonlijke opmerkingen plaatsen.

 

Als verkoper krijg je de offerte binnen en kun je deze op diverse manieren aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de aantallen of de verzendkosten. Daarnaast is het ook mogelijk om een vast bedrag te hanteren of procentuele korting te geven. Nadat de offerte klaar is, kun je deze weer terug sturen naar de klant. De klant kan de producten direct in de winkelmand leggen en bestellen.

Snel bestellen

Bij het telefonisch doorgeven van b2b-bestellingen wordt vaak gebruikgemaakt van SKU-nummers. Magento 2 biedt die mogelijkheid ook aan voor onlinebestellingen. Stuur het SKU-nummer en de gewenste productaantallen in of upload een CSV-bestand met de gewenste producten en bijbehorende aantallen. Daarnaast kun je via Magento Enterprise gemakkelijk opnieuw bestellen vanuit eerder geplaatste orders.

Speciale assortimenten

Wil je speciale producten, die bijvoorbeeld worden uitgebracht in een gelimiteerde uitgave of custom made zijn, alleen voor bepaalde klanten toegankelijk maken? Dat kan door in Magento Enterprise per klant of klantgroep een speciaal assortiment te creëren.

Die collectie kun je tevens voorzien van speciale prijzen of productkortingen. De assortimenten worden zichtbaar nadat de klant heeft ingelogd. Je kunt ook prijzen afschermen voor niet-ingelogde klanten.

Mobielvriendelijk

Een b2b-webshop in Magento 2 is responsive en dus ook prima te raadplegen op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Jouw klanten kunnen dus ook vanaf elk apparaat producten bekijken en bestellingen plaatsen.

Speciale bestellijst maken en kredietlimiet instellen

Je kunt in Magento 2 ook speciale b2b-bestellijsten maken. Omdat de functionaliteit het mogelijk maakt om meerdere lijsten te maken, kan elke afdeling of elk apart filiaal in principe een eigen inkooplijst bijhouden.

 

Het is ook mogelijk om in Magento 2 een kredietlimiet in te stellen. Klanten kunnen hier gebruik van maken om het aantal bestellingen te verhogen. Heeft de klant zijn limiet bereikt? Dan wordt deze betaalmethode automatisch verborgen en moet de koper een andere betaalmethode kiezen.

Koppelingen onderbrengen

Een laatste aandachtspunt bij het gebruiken van Magento 2 voor b2b-doeleinden betreft de koppelingen. Je kunt die natuurlijk in de backend van Magento zelf onderbrengen. Het voordeel hiervan is dat de Magento-backend heel gemakkelijk te gebruiken is en veel mogelijkheden biedt om je webshop helemaal zelf te beheren.

 

Maar je hebt ook de optie om Magento te koppelen met een keur aan andere backofficesystemen zoals bijvoorbeeld Exact, Snelstart, King en Microsoft Dynamics. De uiteindelijke keuze beïnvloedt de performance van je webshop niet en is vooral afhankelijk van wat het beste bij jouw webshop past en wat jij het gemakkelijkst vindt.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede b2b-webshop is bij Magento 2 Commerce (Enterprise) in goede handen. Het platform biedt uitgebreide b2b functionaliteiten zoals het gemakkelijk aanmaken van accounts, plaatsen van bestellingen en het bijhouden van orderstatussen.

 

Het goede nieuws is dat Magento 2 Community ook nog legio extra b2b mogelijkheden biedt. Denk aan het verbergen van prijzen voor niet-ingelogde klanten, het creëren van klantspecifieke assortimenten en prijzen of het maken van speciale bestellijsten.

Expertise van UX MAZE

Ben je ook nieuwsgierig naar wat Magento 2 op het gebied van business-to-business voor jouw bedrijf kan betekenen? Wij voorzien je graag van deskundig advies.

 

UX Maze heeft een creatief en gedreven team dat zijn sporen heeft verdiend in de wereld van b2b. Bovendien zijn we prima op de hoogte van alle functionaliteiten en bijzonderheden die Magento 2 te bieden heeft.

Extensies en thema’s voor Magento webshop

Extensies en thema’s voor Magento 2: wat is belangrijk?

Extensies en thema’s zijn natuurlijk vitale onderdelen van je Magento-infrastructuur. Omdat Magento 2 een volledig nieuw platform is, behelst een migratie vanuit 1.9 meer dan alleen het overzetten van extensies en thema’s die je in de oude versie gebruikte. Thema’s en extensies moeten namelijk compleet herschreven of vernieuwd worden. Dat komt omdat Magento 2 met een andere code werkt dan 1.9.

 

Het is daarom ook verstandig om je tijdig te verdiepen in de materie, zeker omdat de ondersteuning voor Magento 1.9 en oudere versies in de nabije toekomst gaat stoppen. In dit artikel laten we zien wat er op het gebied van thema’s en extensies komt kijken bij een overstap naar Magento 2. Daarnaast tonen we wat er aan extensies en thema’s al voor Magento 2 beschikbaar is en welke extensies essentieel zijn voor een goed functionerende webshop in Magento 2.

Te weinig extensies voor Magento 2?

Een veelgehoorde klacht is dat er (nog) te weinig extensies beschikbaar zijn voor Magento 2. Maar die bewering is inmiddels tamelijk achterhaald. Het aantal beschikbare extensies voor Magento 2 ligt weliswaar lager dan het aanbod voor 1.9, maar is de laatste tijd wel gestaag gegroeid.

 

Steeds meer aanbieders (waaronder bekende en gereputeerde partijen als Amasty, Mageworx en Aheadworks) omarmen het nieuwe platform, waardoor de marketplace voor Magento 2 inmiddels toch al heel aardig is gevuld.

 

Een extra feature van Magento 2 is een speciale laag in het systeem die ervoor zorgt dat slechte extensies worden geweerd. Het platform accepteert dus alleen goedwerkende extensies. Die kwaliteitsrichtlijn komt zowel het gebruiksgemak als de veiligheid van het systeem enorm te goede.

Kies je extensies selectief

Het staat buiten kijf dat bepaalde extensies je webshop verrijken en nodig zijn om het beste uit de mogelijkheden van Magento 2 te halen. Goede extensies verbeteren de workflow, optimaliseren de front- en backend van je site en zorgen voor de automatisering van veel belangrijke acties en processen.

 

Toch kan het geen kwaad om selectief te zijn met het installeren en gebruiken van extensies. Het aanzetten van een extensie voor vrijwel elke shopfunctie maakt een site namelijk ook trager. Veel extensies betekent ook veel updates. Met name tijdens piekperioden (denk bijvoorbeeld aan de feestdagen) kan dat al snel voor problemen zorgen aan de achterkant van je webshop.

 

Kijk dus eerst naar de noodzaak van een bepaalde extensie. Biedt ze een functionaliteit die absoluut onmisbaar is voor jouw webshop? Of is het eerder een leuk extraatje dat in de toekomst misschien nog eens van pas komt, maar waar je in de huidige praktijk niet of nauwelijks gebruik van maakt? In het laatste geval doe je er verstandig aan om de extensie uit te zetten of (nog) niet te installeren. Kies je extensies dus met zorg!

Belangrijke extensies voor Magento 2

Maar welke extensies zijn dan wel essentieel voor een gebruiksvriendelijke en optimaal functionerende webshop? En welke concrete mogelijkheden bieden deze programma’s? Wij zetten de belangrijkste extensies die beschikbaar zijn in Magento 2 voor je op een rijtje.

Amasty Improved Layered Navigation

Goede filteropties zijn een must in een moderne en klantvriendelijke webshop. Deze extensie stelt je in staat om de hoeveelheid filteropties in jouw webshop flink uit te breiden. Filteren op productkenmerken, prijs, formaat of merk, met de Amasty Improved Layer Navigation is het allemaal mogelijk. Daarnaast kun je zowel horizontale als verticale navigatieblokken weergeven en geavanceerde categorieën met meerdere subcategorieën aanmaken (zoals ‘nieuw’ of ‘sale’). En last but not least: de extensie is ook zoekmachinevriendelijk en gemakkelijk te gebruiken.

Mageworkx SEO Suite

Mageworkx SEO Suite is in veel opzichten een alles-in-een-oplossing voor Magento-webshops. Dankzij de elf beschikbare SEO-templates kun je alle belangrijke metagegevens in een keer overzichtelijk invullen. Een speciale tag draagt er zorg voor dat zoekmachines de juiste zoekpagina’s tonen aan de hand van de ingevoerde taalinstellingen, terwijl zogenaamde canonicals een stokje steken voor het verschijnen van dubbele (duplicate) content.

Magestore One Step Checkout

Met deze extensie kun je alle bestelstappen weergeven op één pagina. De Magestore One Step Checkout geeft je de mogelijkheid om een bestelpagina geheel naar wens in te richten door bepaalde blokken wel of juist niet weer te geven. Erg handig en overzichtelijk dus. En goed voor de conversie, want onderzoek heeft al meermaals uitgewezen dat een soepel uitlogproces een belangrijke pijler onder de klanttevredenheid is.

Amasty Special Promotions

Pak je geregeld uit met aanbiedingen of speciale promoties? Dan is Amasty Special Promotions een zeer waardevolle extensie. Het op maat aanbieden van producten en promoties op basis van de ordergeschiedenis van een klant of het gratis weggeven van producten bij speciale acties wordt met deze tool een fluitje van een cent.

 

Voor het weggeven van gratis producten kun je ook de extensie Free Gift gebruiken. Speciale promoties zijn goed voor de klantloyaliteit en leveren op de lange termijn vaak een stevige bijdrage aan de verhoging van jouw omzet.

Aheadworks Automatic Related Products

Zeker voor grote webshops is het vaak een hele klus om gerelateerde en aanverwante artikelen op productpagina’s te tonen. Het assortiment bestaat namelijk vaak uit duizenden producten.

 

De extensie AheadWorks Automatic Related Products biedt in zo’n geval uitkomst. Deze tool automatiseert het proces namelijk en maakt het mogelijk om algemene regels aan te maken.

 

Bovendien heb je zelf de mogelijkheid om te bepalen bij welke producten deze regels moeten worden toegepast. Zo kun je op productpagina’s kopjes als ‘andere klanten kochten ook’, of ‘gerelateerd aan dit product’ toevoegen om de up- en crosssell te verhogen.

Mageplaza Magento Blog Extension

Kun je redelijk schrijven en wil je jouw Magento-shop verrijken met een blog? Met de Magento Blog Extension kan dat vrij eenvoudig zonder een derde partij als WordPress in te hoeven schakelen. Met deze extensie beheer je categorieën, berichten en reacties gemakkelijk vanuit je backend. Ook aan SEO-optimalisatie is gedacht, waardoor de extensie helpt bij het trekken van meer organische bezoekers.

Mirasvit Sphinx Search Ultimate

Dit handige stukje gereedschap verbetert de zoekfunctie in je webshop. De extensie herkent zoekopdrachten en maakt ze ook automatisch af, zelfs als de gebruiker een tikfoutje maakt. De Sphinx laat middels een overzichtelijke dropdown ook gelijk de resultaten van een zoekopdracht zien.

Fooman PDF Customiser

Pdf-documenten vormen een belangrijk onderdeel van de dagelijkse webshoppraktijk. Goede standaardtools om pdf’s te bewerken zijn zeldzaam. De Fooman PDF Customiser is een uitzondering op die regel en maakt het mogelijk om pdf’s heel precies af te stemmen op jouw e-commercebehoeften.

Thema’s en templates voor Magento 2

Ook de thema’s vormen natuurlijk een belangrijk onderdeel van jouw Magento-webshop. Het gekozen thema of de template die je gebruikt, bepaalt uiteindelijk het uiterlijk van jouw online winkel. Thema’s en templates hebben ook invloed op de gebruikservaring door de aanwezige indeling en lay-out.

 

Verder is een thema of template bepalend voor het publiek die het aantrekt en de professionaliteit die jouw online winkel uitdraagt. De keuze voor het juiste uiterlijk is dan ook dé sleutel voor een succesvolle webshop. Het ontwerp van jouw webshop moet namelijk aansluiten bij de identiteit en het aanbod van jouw bedrijf.

 

Een belangrijk voordeel van Magento 2 is dat het een volledig responsive basistemplate heeft. Het template kan dus eenvoudig als basis gebruikt worden voor het opzetten van een eigen thema.

 

Magento 1 had nog geen responsive basistemplate. Ontwikkelaars waren daarom veel tijd kwijt met het omzetten van het basistemplate naar een responsive template.

Kant- en-klare templates

Wat betreft de vormgeving voor je Magento 2-webshop heb je de keuze uit ruwweg twee opties: gebruikmaken van een kant-en-klaar template of kiezen voor een uniek thema (custom theme design).

 

Het voordeel van vastomlijnde templates is dat ze niet zo duur en gemakkelijk te gebruiken zijn. Een betaalbare manier dus om een webshop op te zetten. Bovendien is het aanbod aan templates voor Magento 2 ook al behoorlijk groot. De meeste Magento-templates zijn responsief en kunnen dus op meerdere apparaten worden gebruikt. Ze zijn professioneel ontworpen en vaak ook zeer aanpasbaar met het gebruik van een logo, bijpassende kleuren en het wijzigen van de lay-out.

 

Voorbeelden van goede en populaire templates zijn Porto (gemakkelijk en flexibel aanpasbaar, compatibel met veel Magento plug-ins), Martique (gebruiksvriendelijk, mooie visuals), Ultimo (zeer responsief, SEO-geoptimaliseerd en veel mogelijkheden om subthema’s te ontwerpen), Handmade, SM Viste en UB Bookshop (speciaal voor boekwinkels).

Custom theme design

Wil je absolute uniciteit uitstralen? Dan is een custom theme design de beste optie. Het belangrijkste voordeel van zo’n uniek thema is natuurlijk dat developers de webshop helemaal in lijn met jouw smaak en persoonlijke wensen kunnen inrichten. Lay-out, vormgeving, kleur, je hebt het allemaal zelf in de hand. De mogelijkheden om je van de concurrentie te onderscheiden nemen met een uniek ontwerp dus toe.

 

Een bijkomend voordeel van unieke designs is dat ze vaak SEO-vriendelijker zijn dan standaard templates. Templates scoren vaak lager in Google Matrix, het algoritme dat wordt gebruikt voor PageRank. Gelukkig is hier wel wat aan te doen door het gebruiken van goede alt- en metatags en voorkomen van dubbele content.

Conclusie

Het kiezen van de juiste extensies en thema’s is een belangrijk aandachtspunt bij het optimaliseren van een webshop in Magento 2. Stel je daarbij vooral altijd de vraag wat je echt nodig hebt om jouw belangrijkste e-commerce doelen te verwezenlijken.

 

Is een bepaalde extensie echt essentieel voor het functioneren van jouw webshop of gewoon leuk om erbij te hebben? Wegen de extra kosten en technische eisen van een uniek design voor jouw winkel op tegen de voordelen? Dit soort vragen zouden de leidraad moeten vormen bij het kiezen van extensies en thema’s.

Advies bij UX Maze

Wil je graag weten welke extensies en thema’s momenteel beschikbaar zijn voor Magento 2? En twijfel je nog over welke opties het beste passen bij jouw webshop? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met UX Maze. Als erkend Magento-specialist maken wij je graag wegwijs in de nieuwe en boeiende wereld van Magento 2.

Magento 2 hosting vereisten

Magento 2 hosting vereisten

Inmiddels is wel duidelijk dat Magento 2 op verschillende punten een verbetering is ten opzichte van zijn ietwat verouderde voorgangers. Magento 2.0 heeft een gebruiksvriendelijkere interface, is beduidend sneller en veiliger en heeft betere modules dan 1.9. Bovendien is het systeem toekomstbestendig, terwijl de ondersteuning voor Magento 1.9 in de nabije toekomst zal stoppen.

Alleen maar gunstig zou je zo op het eerste gezicht zeggen. Maar de verbeterde performance en functionaliteiten hebben ook een prijs. Juist omdat Magento 2 meer te bieden heeft en daarom behoorlijk zwaar is, stelt het platform ook andere, veelal hogere eisen aan je hosting. Het is natuurlijk zaak om hier tijdig op in te spelen en een hosting te kiezen die compatibel is met alle bijzonderheden en systeemeisen van Magento 2.0.

 

In dit artikel nemen we de opties met je door. We laten zien waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een hostingpakket en -provider voor Magento 2.

Is je hostingpakket voor Magento 1.9 ook geschikt voor 2.0?

Het eerste aandachtspunt bij het kiezen van je Magento 2-hosting is het checken van je huidige pakket. Het is namelijk niet zo dat elk hostingtype dat Magento 1.9 ondersteunt ook automatisch geschikt is voor 2.0.

 

Om goed en duidelijk in beeld te brengen wat Magento 2 precies van een hostingpakket verwacht, is het handig om eerst een nadere blik te werpen op de belangrijkste systeemeisen die het platform aan je digitale infrastructuur stelt.

 

 • Het draaien van Magento 2 kan alleen op bepaalde webservers. Apache 2.2 of 2.4 met mod_rewrite en Nginx 1.8 of nieuwer voldoen.
 • Database: Magento 2.0 ondersteunt Mysql 5.6. Vanaf de versie 2.1.2 wordt ook Mysql 5.7 ondersteund.
 • Magento 2 vereist een van de volgende php-versies: 5.6.5 of later of 7.0.2, 7.0.4 en 7.06 en later. Php 7.1 is momenteel nog niet compatibel met het e-commerceplatform.
 • Magento 2 is te gebruiken met een groot aantal php-modules. Denk aan bc-math, curl, ImageMagick 6.3.7, mbstring, mcrypt, mhash, openssl, PDO/MySQL, SimpleXML, soap, xml, sml en zip.

Minimale eisen voor Magento 2

De bovenstaande systeemvereisten geven een goed beeld van wat er nodig is om Magento 2 op jouw systeem te kunnen draaien. Hoewel veel goedkopere pakketten (waaronder bepaalde aanbieders van shared hosting) wel voldoen aan de minimumvereisten, zijn er meer factoren die de performance van Magento 2 beïnvloeden. De snelheid en capaciteit van de gebruikte servers zijn namelijk ook van cruciaal belang voor een optimale gebruikservaring.

Opties vergelijken

In de praktijk heb je de keuze uit diverse hostingopties voor het onderbrengen van je Magento 2-webshop(s). Die vallen grofweg uiteen in drie categorieën: shared hosting, VPS-hosting en zogenoemde dedicated servers. In de volgende paragrafen nemen we de diverse hostingvormen nader onder de loep en bespreken we de belangrijkste eigenschappen, voordelen en nadelen van elk type hosting.

Shared hosting

De naam zegt het al. In het geval van shared hosting deel je een server met andere gebruikers. Je Magento-webshop staat in dit geval dus op een server waarop ook andere websites draaien. De volledige servercapaciteit wordt in het geval van shared hosting netjes verdeeld over meerdere accounts.

 

Bij shared hosting maken de sites allemaal gebruik van dezelfde servercapaciteit, hetzelfde operating system (bijvoorbeeld Linux), dezelfde webserver (denk bijvoorbeeld aan Apache of Nginx), dezelfde databaseserver (in veel gevallen MySQL) en gelijkaardige scriptingtalen. Het gekozen hostingpakket bepaalt hoeveel ruimte je als klant op een server huurt.

Voor- en nadelen van shared hosting

Shared hosting heeft zowel voor- als nadelen. Aan shared hosting hangt bijvoorbeeld een relatief bescheiden prijskaartje. Daarnaast is bij deze optie al het onderhoud voor de hostingprovider. Je kunt er bovendien snel mee aan de slag.

 

Daar staat tegenover dat shared hosting op het gebied van dataverkeer, schijfruimte en performance de nodige beperkingen heeft. Daarnaast is een shared hostingpakket ook minder complex dan een VPS of dedicated server. Handig als je niet echt een techneut bent en weinig verstand hebt van serverbeheer. Zeker voor kleinere webshops of klanten die voor het eerst kennismaken met Magento is shared hosting vaak een goede optie.

 

Er zijn ook vormen van shared hosting die net iets verder gaan, zoals de 5-op-een-variant van webhoster Byte. Bij dit hostingtype wordt een server gedeeld door vijf partijen, maar ligt de snelheid een stukje hoger dan bij andere vormen van shared hosting. Ideaal als je webshop behoorlijke technische eisen stelt, maar een dedicated server nog net een brug te ver is.

VPS-hosting

De afkorting VPS staat voor het begrip virtual private server. Zoals die naam al doet vermoeden, is er een verschil tussen VPS-hosting en shared hosting. Het systeem kan op een fysieke server meerdere virtuele machines laten draaien. Je kan dus beschikken over alle voordelen en eigenschappen van een private server, maar dan in een virtuele vorm.

 

Het belangrijkste verschil tussen shared hosting en VPS-hosting zit hem in de manier waarop beide systemen de beschikbare hardwareresources benutten.

 

In het geval van shared hosting gebruiken websites en applicaties die op de server staan gelijktijdig de resources en beschikbare servercapaciteit. Hierdoor kunnen andere gebruikers op de server hinder ondervinden van een website of applicatie die heel veel requests genereert. Je website kan dan erg traag worden of er zelfs tijdelijk uit komen te liggen.

 

Hiermee komt ook gelijk het grootste voordeel van VPS-hosting in beeld. Omdat je bij dit systeem beschikt over een eigen stuk servercapaciteit waartoe andere gebruikers geen toegang hebben, heb je ook geen last van andere websites of applicaties.

 

De performance van jouw website wordt op die manier beter en betrouwbaarder. Omdat een VPS volledig onafhankelijk functioneert, biedt hij ook op het vlak van veiligheid significante voordelen. Hackers komen er minder gemakkelijk in.

Dedicated server

Schieten je bezoekersaantallen ineens door het dak omdat je shop landelijke bekendheid heeft vergaard? Dan moet je systeem natuurlijk ook in staat zijn om die duizenden extra klanten snel en goed te bedienen. In zo’n geval kun je het beste kiezen voor een dedicated server om je shop in Magento 2 te hosten. Een dedicated server geeft je de beschikking over de volledige datacapaciteit van een complete server.

 

Dedicated servers komen vooral van pas in specifieke gevallen die erg veel van je systeem eisen. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande situaties.

 

 • Je hebt een back-upserver nodig voor het opslaan van je data.
 • Je wilt specifieke en complexe applicaties hosten.
 • De dagelijkse overdracht van data wordt erg groot en vereist een zeer grote opslagcapaciteit.
 • Je werkt met meerdere IP-adressen of Magento-webshops.

Heb je echt grootse plannen met Magento 2? Dan zijn er ook nog de Dedicated Magento Clusters. Bij dit hostingtype heb je de beschikking over meerdere, aan elkaar geschakelde dedicated servers die optimaal zijn toegesneden op de eisen en bijzonderheden van Magento 2.

 

Deze unieke clusterhostingtechnologie is ongekend snel, stabiel en schaalbaar. De schaalbaarheid stelt je in staat om snel in te spelen op een veranderde realiteit. Overstijgt je klandizie de mogelijkheden die je hebt? Door gebruik te maken van een cluster krijg je er snel een extra server bij. De techniek achter clusterhosting is vooral erg geschikt om een site snel en gebruiksvriendelijk te houden in zeer drukke piekperioden.

Hosting en snelheid

De manier waarop een site wordt gehost, heeft ook veel invloed op de snelheid. De meeste dedicated servers en VPS-servers maken gebruik van een cachingmethode die bekendstaat als Varnish.

 

Varnish heeft een geheugen dat elke opgevraagde pagina onthoudt. Als een bezoeker de betreffende pagina opvraagt, serveert Varnish die direct uit. Hiermee voorkom je nodeloos lange requests en ontlast je de server. Varnish beschikt over het vermogen om een in Magento 2 gebouwde webshop wel 200 tot 250 keer sneller te maken!

Aandachtspunten bij het kiezen van een hostingpartij

Naast de puur technische kant, zijn er nog andere aandachtspunten waar je op moet letten bij het kiezen van een hostingprovider voor Magento 2. Service en bereikbaarheid spelen bijvoorbeeld ook een rol. Het is daarom verstandig om jezelf bij het kiezen van een hostingpartij altijd de volgende vragen te stellen.

 

 • Welke support wordt er geboden? Het is als webshopeigenaar natuurlijk wel belangrijk dat je de hostingprovider ook bij storingen of problemen met Magento 2 op elk gewenst moment (dus ook in het weekend) kunt benaderen. Anders loop je immers kostbare omzet mis!
 • Zorgt de hostingprovider voor het dichten van veiligheidslekken?
 • Garandeert de provider een hoge serverfunctionaliteit? De praktijk wijst uit dat een site in het huidige, zeer competitieve internettijdperk eigenlijk meer dan 99 procent van de tijd in de lucht moet zijn om echt mee te tellen.

Conclusie

Welke vorm van hosting ideaal is voor jou hangt sterk af van persoonlijke voorkeuren en de opbouw en complexiteit van je Magento-webshop. Shared hosting is vaak voldoende voor kleine webshops met weinig extensies en een gering aantal unieke applicaties.

 

Wordt e-commerce een sleutelactiviteit die essentieel is voor het succes van je business? Dan is het raadzaam om gebruik te maken van de extra mogelijkheden en capaciteit die VPS-hosting biedt. Voor de meest complexe en uitgebreide Magento-webshops is dedicated hosting de beste keuze. Zo blijft je shop ook snel en gemakkelijk bereikbaar als je een klantenbestand van duizenden mensen per dag of week hebt.

UX MAZE & Hosting

Hoewel UX Maze geen eigen hostingpaketten voor Magento 2 aanbiedt, kun je bij ons wel terecht voor vakkundig maatadvies. Daarnaast werken we samen met een erkende hostingpartij als Hipex en Byte bij het leveren van zowel VPS- als dedicated-oplossingen.

Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag met het zoeken naar de ideale hostingoplossing voor jouw Magento-webshop.

13 tips voor een succesvolle Magento 2 migratie

13 tips voor een succesvolle Magento 2 migratie

Sinds de intrede van de versie 2.0 is het Magento-landschap flink veranderd. Het systeem is namelijk niet slechts een update van oudere versies, maar een complete noviteit die op geheel nieuwe manier van de grond af is opgebouwd. Hoewel Magento 2.0 talloze voordelen heeft vergeleken met 1.9, komt bij een migratie natuurlijk wel het een en ander kijken.

 

Dat geldt uiteraard ook voor essentiële onderdelen van jouw Magento webshop zoals de extensies die je gebruikt. In dit artikel nemen we die onderdelen nader onder de loep en laten we zien wat de belangrijkste verschillen tussen Magento 1.9 en 2.0 zijn als het aankomt op de hosting en extensies. Bovendien geven we antwoord op de essentiële vraag die opduikt als je een migratie overweegt: wat moet je regelen om het migratieproces soepel te laten verlopen?

Nieuw bouwproces

Migreren naar Magento 2.0 betekent meer dan alleen het updaten van de oude webshopomgeving. Het gebruiken van Magento 2 betekent dat je jouw shop weer helemaal opnieuw moet opbouwen.

 

Het liefst wil je natuurlijk zo veel mogelijk informatie meenemen naar je webshop nieuwe stijl. Denk bijvoorbeeld aan de data van klanten of de belangrijkste informatie over de producten die je aanbiedt.

Maak een goed migratieplan

Een migratie naar Magento 2 is op den duur onvermijdelijk als je op e-commercegebied wilt blijven innoveren met je webshop. Bovendien zal Magento 1.9 op enig moment in de toekomst ook geen (veiligheids)updates meer ontvangen.

 

Omdat de overgang naar Magento 2 wel wat voeten in aarde heeft, is het belangrijk om tijdig een stapsgewijs en goed doortimmerd migratieplan te maken. In de onderstaande alinea’s laten we zien wat de belangrijkste aandachtspunten en stappen zijn waar je rekening mee moet houden.

De eerste versie van Magento 1 kwam op de markt in 2007. Het platform groeide al snel uit tot een begrip binnen de e-commerce. Het systeem kreeg in de loop der jaren diverse updates. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de creatie van Magento 1.9, een systeem dat inmiddels door tal van vooraanstaande webshops is geadopteerd.

 

Het voordeel van die gevestigde positie is dat het systeem bekend is bij een groot aantal webdevelopers. Ze kunnen er dus gemakkelijk, snel en efficiënt in bouwen en werken. Magento webwinkel ontwikkeling in Magento 1.9 is dan ook een koud kunstje voor de meeste webdevelopers.

 

Daarnaast zijn er de afgelopen jaren dermate veel extensies gebouwd dat zelfs de lastigste en meest excentrieke klantvragen doorgaans gemakkelijk getackeld kunnen worden in Magento 1.9.

Huidige webshop analyseren

Voordat je begint met overstappen naar Magento 2, is het belangrijk om de huidige situatie in kaart te brengen. Hierbij kijkend naar de huidige Magento 1 webshop en te focussen op de volgende onderdelen:

 

 • Is mijn webshop thema op maat gebouwd of op van basis van een bestaand template?
 • Zijn er op maat ontwikkelde functies?
 • Welke extensies zijn geïnstalleerd?

Thema’s en design

Overstappen naar Magento 2 betekent dus dat je op zoek moet naar een nieuw design of het oude opnieuw van de grond af opbouwt.

Wat betreft het thema en design heb je grofweg drie opties:

 

 • Een reeds gebruiksklaar (ready-to-apply-theme) design zoeken, installeren en in je webshop verwerken. Dit is de minst tijdrovende optie.
 • Het design en thema van je huidige webshop opnieuw creëren. Zo zien bezoekers van je nieuwe webshop in 2.0 geen verschil met hun vertrouwde winkelomgeving.
 • Een geheel nieuw en trendy ontwerp voor je webshop in Magento 2.0 (laten) maken.

Op maat ontwikkelde functionaliteiten migreren

De volgende aandachtspunten zijn de speciale extensies en zogenaamde code custimizations. Zoals je waarschijnlijk weet zijn die niet verplaatsbaar van Magento 1.9 naar 2.0.

 

Het gros van deze functionaliteiten zul je dus opnieuw moeten bouwen in het nieuwe systeem. Dit kan een behoorlijke klus zijn waar wel wat technische expertise bij komt kijken. UX Maze helpt je hier graag bij!

Welke extensies heb ik echt nodig?

Voordat je aan het migratieproces begint, is het dan ook belangrijk om goed in kaart te brengen welke modules, features en functionaliteiten je extra belangrijk vindt en per se mee wilt nemen naar je Magento 2.0-webshop. Kijk dus goed en kritisch naar de extensies die beschikbaar zijn voor 1.9. Stel je vervolgens de vraag of je ze echt nodig hebt en in de praktijk daadwerkelijk gebruikt.

 

Het revisieproces is ook een goed moment om afscheid te nemen van grotendeels overbodige extensies. Grote kans dat jouw shop in Magento 1.9 een paar extensies heeft die je zelden of nooit gebruikt of waar je het doel niet van kent.

 

Dergelijke extra functionaliteiten vergen onnodig veel bestandsruimte. Door er afscheid van te nemen, verbeter je ook de snelheid en performance van je webshop. Wat betreft de extensies die wel cruciaal zijn voor jouw webshop: kijk of Magento 2 vergelijkbare opties aanbiedt.

Hosting kiezen

Als je overstapt van Magento 1.9 naar 2.0 is het ook verstandig om het hostingpakket dat je gebruikt onder de loep te nemen. Aan de hosting van Magento 2 worden hogere eisen gesteld dan bij de voorganger. Het is daarom goed om voor de migratie te kijken naar de mogelijkheden die je hostingpakket biedt. Zit ik goed? Moet ik mijn hostingpakket uitbreiden? Of heb ik een nieuwe Magento 2 hosting provider nodig om het beste uit mijn webshop in Magento 2 te halen?

 

Zeker als je wilt uitbreiden of een grote webshop, met veel traffic en een groot productassortiment, nastreeft, heb je wellicht geoptimaliseerde, dedicated servers nodig om het beste uit Magento 2 te halen. Een uitgebreid en professioneel VPS-pakket is in zo’n geval een goede keus.

Migratietools

Gelukkig zijn er een paar handige tools voorhanden die je helpen bij het realiseren van een soepele migratie van Magento 1.9 naar 2.0. Je kunt kiezen voor de Magento 2 Data Migration Tool die wordt aangeboden door de Magento community, maar eventueel ook opteren voor een aangepaste versie van de UberTheme Data Migration Pro.

 

Welke tool de beste keus is, hangt heel erg af van het type migratie en webshop. Niet elke webshop of overgang is namelijk even geavanceerd. Heb je veel specialistische data die niet standaard is? Dan is de Magento 2 Data Migration Tool jouw beste vriend. Dit stukje gereedschap is namelijk zo ontworpen dat je in staat bent om zelf je migratie te configureren. Bovendien kun je de te nemen migratiestappen bepalen. Heb je een wat minder complexe webshop met vooral gestandaardiseerde data? Dan volstaat de UberTheme Data Migration Pro ook prima.

Configuratiebestanden bepalen

Om optimaal resultaat uit je overstap te halen, is het belangrijk om de migratie nauwkeurig te configureren. De Magento 2 Data Migration Tool is namelijk nog niet direct klaar om gebruikt te worden.

 

Afhankelijk van de bron- en doelversie zijn er diverse configuratiebestanden beschikbaar. Voorbeelden zijn Magento 1 Community naar Magento 2 Enterprise en Magento 1 Enterprise naar Magento 2 Enterprise. Elke versie vereist weer een andere configuratie.

Databasemigratie

De eerste stap in het migratieproces behelst het overzetten van je database naar de Magento 2-omgeving. Hieronder vallen voorname webshoponderdelen als:

 

 • Klantgegevens;
 • de configuraties van je webshop;
 • product- en klantenlijsten;
 • verkoopgegevens;
 • sitecontent;
 • standaardinstellingen op het gebied van SEO.

De bovengenoemde elementen vormen de zogenaamde basisconfiguratie. Dit stappenplan is een belangrijke sleutel tot een succesvolle en soepele migratie. Het is mogelijk om gedurende het proces een stap over te slaan of nieuwe stappen toe te voegen.

Configuratiemap en SEO-instellingen

Naast de basisconfiguratie is ook de configuratiemap belangrijk bij de migratie naar Magento 2. In deze map geef je aan welke tabellen gemigreerd moeten worden en welke juist genegeerd dienen te worden. Dat laatste aspect is vooral belangrijk voor tabellen die niet bestaan in de nieuwe Magento-installatie. Heb je tabellen met data die wel een plekje in in Magento 2 kunnen krijgen? Dan geef je dit aan met de move-node. Attributen met custom-, source-, backend- of frontend-modellen kunnen in de classmap worden geplaatst. Die map zorgt er namelijk voor dat de juiste verwijzing naar de Magento 2-equivalent in de database wordt weggeschreven.

 

Natuurlijk wil je in de nieuwe webshop ook gebruikmaken van belangrijke SEO-tools. De nieuwe webshop moet immers wel vindbaar zijn in de zoekmachines! Belangrijke SEO-gegevens zijn onder meer op maat gemaakte URL’s, templates voor metadata, crosslinks en markup tags.

 

Er is wel een belangrijk aandachtspunt waar je op SEO-vlak goed op moet letten. De standaard Data Migration Tool van Magento hevelt SEO-extensies en -oplossingen van externe partijen namelijk niet rechtstreeks over van Magento 1.9 naar 2.0. Bij Ux Maze geven we je graag advies over de beste manieren om alle SEO-tools ook in Magento 2 te incorporeren.

Op tijd beginnen en data controleren

Het is verstandig om al in een vroeg stadium te beginnen met je migratie. Dat geldt ook voor webshopeigenaren die nog een goed functionerende webshop 1.9 hebben en niet op heel korte termijn de overstap willen wagen. Door vroeg te beginnen, heb je al wat producten om mee te testen. Bovendien geef je jezelf zo genoeg tijd om je data te controleren.

 

De migratietools ondersteunen ook deltamigraties. Handig, want op die manier kun je de laatst gewijzigde data bijwerken. Dit heeft als voordeel dat je bij de daadwerkelijke livegang van je gloednieuwe webshop minder tijd kwijt bent aan het opnieuw migreren van alle gegevens. Alleen de laatst gewijzigde data hoeven bijgewerkt te worden.

Test de resultaten

Is de migratie een feit? Voer dan eerst de nodige tests uit voordat je daadwerkelijk live gaat. Zo weet je dat alles optimaal werkt. Let daarbij vooral op de volgende zaken:

 

 • Sla categorieën en producten op. Controleer vervolgens of de herschreven URL’s kloppen.
 • Log bij wijze van proef op dezelfde wijze in als klanten dat doen. Kloppen de versleutelde wachtwoorden en belangrijke gegevens van klanten?
 • Experimenteer met het plaatsen van bestellingen en het maken van facturen, verzendingen, creditmemo’s en RMA’s. Zo kun je controleren of de nummers juist oplopen. Hou in het achterhoofd dat Magento 2 gebruik maakt van zogenoemde sequentietabellen. Die houden bij wat het laatste identificatienummer van een order, factuur of andersoortig document is.

Werk stap voor stap

Het is belangrijk om de migratie echt stap voor stap en in een rustig tempo uit te voeren. Een overstap naar Magento 2.0 kost namelijk veel tijd als je grote hoeveelheden data hebt.

 

Stapsgewijs werken maakt het ook gemakkelijker om tussendoor data te controleren. Zo kom je eventuele fouten in een vroeg stadium op het spoor. Het is zonde van de tijd wanneer je erachter komt dat gegevens bij een eerdere stap verkeerd geïmporteerd zijn, waardoor je weer een paar stappen terug moet zetten. Verdeel de overstap in de volgende fases:

 

 1. Fase 1 ( Magento 2 installatie en toevoegen van “must have” functies)
 2. Fase 2 ( Alle date overzetten en ervoor zorgen dat webshop gekopelt is met betalingsystemen en andere partijen. Klanten kunnen het gebruiken)
 3. Fase 3 ( “Nice to have” functies toeveogen)

Conclusie

Zoals je ziet is de overstap van Magento 1.9 naar 2.0 best een complexe klus. Door echter voorbereid aan de migratie te beginnen en een goed stappenplan te hanteren, wordt de overgang al een stuk gemakkelijker. Breng vooral goed en tijdig in kaart welke extensies en functionaliteiten voor jouw webshop het belangrijkst zijn. Zo weet je wat je nodig hebt en hoe speciale wensen ook in Magento 2 realiseerbaar worden.

 

Behoefte aan advies of begeleiding bij de transitie naar Magento 2? Bij UX Maze staan we je graag met raad en daad bij. Als gecertificeerde Magento-specialisten kennen we alle ins en outs van zowel Magento 1.9 als 2.0!

De belangrijkste verschillen tussen Magento 1.9 en 2 en de voordelen van een overstap

De belangrijkste verschillen tussen Magento 1.9 en 2 en de voordelen van een overstap

Magento is, en blijft voorlopig ook nog wel, het populairste e-commercesysteem ter wereld. Maar sinds 2015 valt er binnen Magento ook wat te kiezen. Toen werd namelijk Magento 2.0 gelanceerd, de opvolger van het wat verouderde en soms als traag ervaren Magento 1.

 

Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen Magento 2 en de laatste versie van Magento 1, te weten 1.9? En biedt Magento 2 genoeg extra voordelen om een (snelle) overstap naar dit platform terechtvaardigen? In dit artikel leggen we het uit en werpen we een nadere blik op de belangrijkste verschillen tussen Magento 1.9 en 2.0. Daarnaast tonen we je de voordelen die verbonden zijn aan het gebruiken van Magento 2.0.

Magento 1.9: een vertrouwde partner

Magento 1.9 vormt al jaren het platform van voorkeur voor een keur aan webshops. Sterker, Magento is inmiddels uitgegroeid tot het meest gebruikte open source e-commercepakket ter wereld. Het heeft een marktaandeel van bijna twintig procent.

 

Dit betekent dat veel ontwikkelaars bekend zijn met het systeem en dat ze er snel en efficiënt in kunnen bouwen. De grote vertrouwdheid met het platform zorgt er ook voor dat voor de meeste problemen in 1.9 in een handomdraai goede oplossingen gevonden kan worden.

 

Dankzij het grote aantal beschikbare plug-ins en modules biedt Magento 1.9 tevens ruimte aan een grote variëteit aan interessante en nuttige functionaliteiten. Ideaal natuurlijk voor een dynamische internetomgeving als een webshop.

Magento 1.9 is verouderd

Het nadeel van de lange levensduur van Magento 1.9 is dat de basis van het platform wordt gevormd door een inmiddels toch wel wat verouderd systeem. De technieken zijn niet altijd even efficiënt meer, terwijl ook de basiscode die Magento 1 gebruikt tamelijk zwaar is.
De eerste versie van Magento 1 kwam op de markt in 2007. Het platform groeide al snel uit tot een begrip binnen de e-commerce. Het systeem kreeg in de loop der jaren diverse updates. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de creatie van Magento 1.9, een systeem dat inmiddels door tal van vooraanstaande webshops is geadopteerd.

 

Het voordeel van die gevestigde positie is dat het systeem bekend is bij een groot aantal webdevelopers. Ze kunnen er dus gemakkelijk, snel en efficiënt in bouwen en werken. Het opbouwen van een shop in Magento 1.9 is dan ook een koud kunstje voor de meeste webdevelopers.

 

Daarnaast zijn er de afgelopen jaren dermate veel extensies gebouwd dat zelfs de lastigste en meest excentrieke klantvragen doorgaans gemakkelijk getackeld kunnen worden in Magento 1.9.

Wel vertrouwd, maar ook oud

De vertrouwdheid van Magento 1.9 heeft echter ook een keerzijde. Juist omdat het origineel al ruim een decennium op de markt is, heeft het verouderingsproces op sommige punten toegeslagen. Een veelgenoemd nadeel van Magento 1.9 is bijvoorbeeld de relatieve traagheid die het platform soms tentoonspreidt.
Dat gebrek aan snelheid is mede het gevolg van de zware broncode die Magento 1.9 gebruikt. Maar ook de basis van het systeem is inmiddels vrij oud. Extensies als Varnish en Nexcess Turpentine zijn vaak noodzakelijk om de laadsnelheid op te schroeven. Het gebrek aan snelheid dat veel Magento 1.9-webshops aan de dag leggen, was ook een van de hoofdredenen voor Magento om 2.0 uit te brengen.

Volledig nieuw systeem

Magento 2 is geen update of verbeterde versie van Magento 1.9, maar een volledig nieuw platform dat helemaal vanaf de grond is opgebouwd.

 

Hierdoor heeft het ook een andere interne architectuur en meer systeemeisen dan zijn illustere voorganger.

 

Daarnaast is een volledig schone installatie onontkoombaar als je wilt overstappen op Magento 2.0. Bij een gloednieuw systeem als Magento 2.0 horen natuurlijk ook een aantal nieuwe features. We bespreken de belangrijkste nieuwigheden en voordelen in de volgende alinea’s.

Nieuwe kern

Bij het creëren van Magento 2.0 is flink geschrapt in de kern van het oudere 1.9. Dat zorgt ervoor dat het werken met Magento 2 gemakkelijker en gestroomlijnder verloopt, vooral omdat het aanpassen en aanmaken van producten of thema’s een stuk gemakkelijker wordt voor de webshopeigenaar.

 

Gelukkig vertoont de database van Magento 2.0 veel overeenkomsten met die van zijn voorganger. Zo is het wel relatief gemakkelijk om data over te zetten van 1.9 naar 2.0.

Snellere laadtijden met Magento 2.0

Met Magento 2.0 is een trage workflow verleden tijd, mede dankzij de aanwezigheid van Varnish Cache. Deze techniek zorgt voor verbluffend snelle laadtijden die 1.9 doen verbleken. Door de extra snelheid is Magento 2.0 een stuk gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger. Je kunt sneller wijzigingen doorvoeren, terwijl de bezoeker van uw webshop een sneller en soepeler functionerende site voorgeschoteld krijgt. Zorg wel voor een geschikte Magento 2 hosting voor je nieuwe webshop.

Toegankelijke interface

De toegankelijkere interface is gemakkelijker te hanteren, waardoor het aanmaken en aanpassen van producten eenvoudiger wordt. Webshopeigenaren kunnen op die manier ook zelf probleemloos veranderingen doorvoeren op hun website.

De interface van Magento 2 is ook responsief en touch friendly, waardoor de techniek dus ook prima toegesneden is op tablets en smartphones. Webbouwers kunnen dankzij Magento 2 bovendien efficiënter en met een betere broncode werken.

Testen en ontwikkelen

Magento 2.0 bevat tevens een nieuw testframework dat ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om de performance van de webshop te optimaliseren. Fouten kunnen dus eerder gevonden en uit het systeem worden gehaald. Daarnaast wint je code aan kwaliteit en wordt het mogelijk om snellere releases te doen.

 

Andere nieuwe technieken, zoals PHP 7, jQuery en een standaard less CSS-preprocessor, geven de ontwikkelaar ook handvatten om efficiënter in Magento 2.0 te werken. Een ontwikkeling die ook goed is voor de portemonnee, vooral omdat de maandelijkse developmentkosten zullen dalen.

Meer betaalmogelijkheden incorporeren

Wat zeker ook niet onbelangrijk is voor webshopeigenaren: Magento 2.0 biedt de mogelijkheid om je webwinkel te koppelen aan meer internationale betaalkanalen dan zijn voorganger. Het nieuwe platform ondersteunt naast iDeal en creditcards bijvoorbeeld ook de volgende universele betaalopties:

 

 • PayPal
 • Authorize.Net
 • Briantree
 • Cybersource (Enterprise Edition)
 • World Pay (Enterprise Edition)

Meerdere databases

Een nadeel van Magento 1.9 is dat klanten bij het surfen en bekijken van producten vaak gebruikmaken van dezelfde databases als je administrators. Het gevolg laat zich raden: als een deel van de site overbelast raakt, heeft dat niet zelden een negatieve invloed op de algehele performance en snelheid van je webshop.

 

Enter Magento 2.0. Dit systeem geeft je namelijk de mogelijkheid om aparte databases te creëren. Hierdoor kunnen belangrijke en afzonderlijke shoponderdelen als producten, de uitlogpagina en bestellingen allemaal in een aparte omgeving worden ondergebracht.

Magento 2.0 is veiliger

Magento 2.0 biedt ook een verbeterde protectie tegen veiligheidslekken. Het systeem wordt continu verzien van veiligheidspatches en gescand op verdachte zaken. In de nabije toekomst zal dit aandachtspunt nog belangrijker worden, vooral omdat de ondersteuning voor 1.9 zijn langste tijd lijkt te hebben gehad.

Aanpasbaar productoverzicht

Magento 2.0 heeft ook een duidelijkere, meer overzichtelijke bestandsstructuur en geeft je de mogelijkheid om het productoverzicht naar eigen inzicht aan te passen.

 

In tegenstelling tot in Magento 1.9, kun je in Magento 2.0 vanuit de backend zelf bepalen welke kolommen zichtbaar worden in het productoverzicht. Zo wordt het kinderlijk eenvoudig om producten te selecteren of juist uit te schakelen. Ultieme flexibiliteit dus!

Wel of niet overstappen?

Een gebruiksvriendelijke en toegankelijke interface, extra functionaliteiten en meer snelheid; het zijn serieuze voordelen die je in huis haalt met Magento 2.0. Bovendien zal het platform de komende jaren uitgebreid worden met nieuwe extensies en updates. Zo investeer je dus ook gelijk in een webshop die geheid toekomstproof is en nog vele jaren meekan.

 

Zeker webshopeigenaren die een nieuwe of extra webwinkel willen openen, hoeven niet te twijfelen: kiezen voor Magento 2.0 is de beste en gemakkelijkste optie.

Bestaande webshops in Magento 1.9

Heb je al een goed werkende webshop die naar tevredenheid draait op Magento 1.9? Dan kan je alvast beginnen met de overstap naar Magento 2.

 

Dat kan bijvoorbeeld door in een testomgeving alvast wat te experimenteren met Magento 2.0 en heel nauwkeurig de belangrijkste functionaliteiten van je webshop in kaart te brengen. Haastwerk is zelden een goede zaak. Die wijsheid gaat zeker ook op voor een tranistie van Magento 1.9 naar 2.0.

Advies bij UX MAZE

Bent u benieuwd naar de voordelen en features van Magento 2.0? Of wil je meer informatie over een mogelijke overgang van 1.9 naar 2.0?

 

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met UX Maze. Als erkend Magentospecialist helpen wij je graag verder en beantwoorden we al jouw vragen.